Sameflagga och Svenska kyrkans kapell i Hammarby Sjöstad.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg / TT, Jonas Ekströmer / TT

"En fruktansvärd del av vår historia"

2:04 min

I dag överlämnades den första av två böcker till regeringen, som handlar om hur samerna har förtryckts av kyrkan och staten under århundraden.

I "Nomadskoleboken" berättar barn till renskötande samer om sina känslor och minnen när de togs från sina föräldrar och tvångsplacerades i den särskilda skolformen.

– Nomadskolor är som pennalismens högborg. Ungar blev slagna, misshandlade på alla möjliga sätt. De flesta var väldigt utsatta, för det fanns ju ingen återvändo, föräldrarna hade ingen vetskap om vad som pågick där, berättar Nils-Henrik Sikku från Jokkmokk. Han gick själv i en sådan skola när han var barn. 

Boken heter "När jag var åtta år lämnade jag mitt hem- och jag har ännu inte kommit tillbaka" - och innehåller tio berättelser- minnesbilder från barn till renskötande samer.

Även barnen i de familjer som flyttade med renarna, skulle gå i skolan. Baksidan var rasistiska idéer om att samerna tillhörde en lägre stående ras, som präglade skolgången. Barnen fick inte tala sitt språk och fick inte utöva sin kultur.

Det är Svenska kyrkan som publicerar "Nomadskoleboken" nu och senare i vår ska också publiceras en vitbok som ska synliggöra kyrkans roll i det förtryck som utövats mot samerna. Bland annat ska många präster spelat en viktig roll för att rasbiologerna skulle nå ut i byarna i norr.

Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands stift hoppas att boken ska bli starten på en försoningsprocess.

– Vi i Sverige är alldeles för tysta och eftersom svenska kyrkan har varit en del av staten under så lång del av vår historia, så bär vi en del av det här ansvaret och vi måste börja prata om det här.

Samtidigt arbetar Sametinget och Diskrimineringsombudsmannen med förslag på hur en sådan kan se ut.

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kunkhe tog i dag emot ett exemplar av boken, i samband med samernas nationaldagsfirande på Jokkmokks marknad.

– Den här boken beskriver en fruktansvärd del av vår historia. Som ansvarig i Sveriges regering för den samiska politiken så ser jag fram emot att få förslag och vara del av en process där också vi ska ta vårt ansvar, säger Alice Bah Kunkhe.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista