Folk och flaggor vid en demonstration.
Pegidademonstration i Dresden. Foto: Sebastian Willnow/TT. Foto: Sebastian Willnow

Pegida demonstrerar i Europa

Den islamfientliga rörelsen Pegida genomförde flera demonstrationer runtom i Europa på lördagen i protest mot flyktingmottagandet. I flera städer möttes de av motdemonstrationer.

I Dresden i östra Tyskland, där rörelsen har sitt ursprung, samlades tusentals för att visa sitt stöd för kravet på att skapa ett "fästning Europa". Pegidaledaren Siegfried Däbritz krävde den tyska förbundskanslern Angela Merkels avgång i ett brandtal som han höll vid floden Elbes strand, medan folkskaran skanderade "Merkel måste bort".

– Vi måste åter lyckas med att säkra och kontrollera Europas yttre gränser, och dess inre, sade Däbritz.

Staden hade samlat omkring 1 000 poliser för att kontrollera demonstrationen, medan Dresdens ledande politiker uttryckte sin oro över rörelsens fäste i staden.

Men Pegidaprotester genomfördes runtom om i Europa på lördagen.

I den franska hamnstaden Calais drabbade antimuslimska demonstranter samman med polis som avfyrade tårgas. Demonstranternas protest riktades mot de migranter som befinner sig i staden för att försöka ta sig till Storbritannien.

På flera håll arrangerades samtidigt omfattande protester mot Pegidarörelsen. I Amsterdam utbröt bråk mellan Pegidaanhängare och kritiker, medan polis tvingades ingripa mot Antipegidademonstranter i Irlands huvudstad Dublin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista