Thailands premiärminister och en facebooklogga.
Thailands premiärminister Prayuth Chan Ocha sätter press på internet-jättar som Facebook. Foto: Sakchai Lalit/TT, Matt Rourke/TT.

Thailand försöker ta kontroll över nätet

2:06 min

Regimen har försökt att skapa rädsla genom att gripa och utverka hårda domar för det personer tyckt eller spridit via nätet.

Under ett par veckor nu har regimen dessutom försökt sätta press på Google, Facebook och Line att de snabbare ska ta bort material som juntan anser vara opassande, rapporterar flera medier.

I veckan läckte ett dokument till media från det senaste mötet som militärjuntan haft med representanter för Google. Där framgick att Thailand erbjuder de företag hjälp som hörsammar regimens önskningar om att ta bort det de anser skadligt. De vill att nätföretagen ska släcka webbsidor utan domstolsbeslut.

Men enligt det läckta dokumentet svarar Google att de har samma regler för Thailand som för alla andra länder. Det vill säga att för att de ska ta bort sidor så måste det finnas ett domstolsbeslut.

Den thailändska regeringen har menat att det tar för lång tid och att skadan då redan är skedd.

En kommitté som jobbar med landets nya grundlag försökte i veckan sockra erbjudandet till Google och andra nätföretag genom att erbjuda skattelättnader på de reklamintäkter företagen får i Thailand. Bara de går med på att snabbt plocka bort det juntan anser är olagligt på nätet.

I media förekommer det också uppgifter om att Thailand är i färd med att köpa in program som ska skanna nyckelord hos nätanvändare, uppgifter som ska lagras för att sedan kunna användas i eventuella rättsprocesser framöver.

Åtalen mot personer som anklagas för att ha begått majestätsbrott eller brutit mot datalagen har ökat drastiskt i Thailand sedan militärkuppen. Både i antal och i hur hårda straff som dömts ut. En 32-årig ensamstående kvinna till exempel dömdes till 30 års fängelse för att ha retweetat sex inlägg som handlade om kungahuset.

I förra veckan greps en man som delat en musikvideo som ansågs förtala och vara hånfull mot juntaledaren Prayuth Chan Ocha.

– Det pågår systematiska försök att skydda premiärministern och andra juntaledare från offentlig kritik, sa Sunai Phasuk, researcher på Human Rights Watch till nättidningen Khaosod i en kommentar till det gripandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista