Raket som skjuts upp.
1 av 2
Arkivbild av tidigare raketuppskjutning 2012. Foto: KCNA/AP/TT.
Patriotbatterier vid havet.
2 av 2
Japans självförsvarsstyrkor har Patriot-robotar redo på ön Okinawa. Foto: AFP/TT. Foto: JIJI PRESS

Nordkorea sköt upp omstridd robot

Under natten genomförde Nordkorea den satellituppskjutning som de tidigare sagt att de planerade. Nu blixtinkallas FN:s säkerhetsråd till ett krismöte. 

Sydkorea har tidigare kritiserat Nordkoreas planer och hävdat att uppskjutningen av satelliten är ett förtäckt test av en långdistansrobot. FNs sanktioner förbjuder Nordkorea från att testa sådan robotteknologi.

Roboten avfyrades från basen Dongchang-ri i nordöstra landet och Nordkorea hävdar att det är en fredlig satellituppskjutning, enligt nyhetsbyrån AP. 

Japans premiärminister Shinzo Abe säger i ett uttalande att Nordkoreas uppskjutning är "fullständigt oacceptabel".

Roboten avfyrades söderut och passerade den japanska ön Okinawa. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att USA:s strategiska kommandot, Norad, har spårat den påstådda satelliten ut i rymden. Uppskjutningen var inget hot mot Nordamerika enligt ett uttalande.

Vid halvfemtiden på söndagsmorgonen, svensk tid, uppgav Nordkoreas statliga television att uppskjutningen var lyckad och att satelliten gått in i omloppsbana. Enligt nyhetsbyrån AP lovade även landet att skjuta upp fler satelliter. 

Med anledning av uppskjutningen är FN:s säkerhetsråd inkallat till ett extra krismöte i New York redan i dag. Japan, USA och Sydkorea stod bakom kravet på att mötet ska hållas.

Sydkoreas president Park Geun-Hye säger att uppskjutningen är "en oförlåtlig provokation" och Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer avfyrningen och kallar den "helt oacceptabel".

USA:s utrikesminister John Kerry bekräftar återigen att landet fortsätter med sitt militära stöd till Japan och Sydkorea. Han säger även att USA ska arbeta för att säkerhetsrådet ska vidta "betydande åtgärder" och ställa Nordkorea "till svars".

Innan avfyrningen ägde rum hade Nordkorea aviserat att landet planerade att skjuta upp en raket som bär en observationssatellit. En rad länder protesterade och sade att de betraktar det som en provskjutning av en långdistansrobot i strid med FN-resolutioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista