Sista republikanska debatten inför New Hampshire

3:19 min

Flera av de republikanska presidentaspiranterna i USA tycker att skendränkning av fångar ska återinföras. De anser inte att förhörsmetoden ska klassas som tortyr.

Affärsmannen Donald Trump gick längst i natt de republikanska kandidaternas sista debatt före primärvalet på tisdag i delstaten New Hampshire:

– Jag tänker tillåta skendränkning och mycket värre än så, sa Donald Trump till applåder.

Efter avslöjanden om USA:s tortyr mot misstänkta terrorister, där skendränkning var en metod, var det ett av president Barack Obamas första beslut att förbjuda det.

Igår sa Ted Cruz, senator från Texas, som ofta vittnar om sin kristna tro, att skendränkning inte är tortyr, men det inte ska användas så ofta om han blir president.

Marco Rubio, senator från Florida, sa att skendräkning inte är en fråga om lagföring utan en om att bekämpa terrorister och att fler terrorister borde hållas fångna i Guatanamofängelset i stället för färre:

Trump, Cruz och Rubio leder opinionsmätningarna just nu inför tisdagens primärval i New Hampshire.

Debatten i natt handlade i stort om regerlingsduglighet.

Marco Rubio har seglat upp som en möjlig kompromisskandidat för de så kallat moderata republikaner som varken vill ha Trump eller Cruz som kandidat till presidentposten, så det var en viktig debatt för marco Rubio. Han angreps stenhårt för att vara allför oerfaren att bli president, av Chris Christie, guvernör i New Jersey och guvernörerna på scenen höll sams.

Donald Trump fick i stort sett vara ifred från de andras attacker, medan Ben Carson knappt fick tillfälle att säga något. Carly Fiorina som inte kvalade in till debatten, svarade på frågorna via Twitter istället.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista