Författaren Bodil Malmsten
Månadens diktare i april: Bodil Malmsten

Bodil Malmsten om sitt sista verk

"Texten kom till efter att jag upplevde en personlig förlust"
1:58 min

Den hyllade dramatikern och författaren Bodil Malmsten har avlidit. Hennes sista verk blev en 70 sidor lång dikt. En berättelse om sorg och saknad efter en livskamrat. Bodil Malmsten blev 71 år.

Bodil Malmsten berättade om den förra året när hon besökte Sveriges Radio.

– Texten till boken kom till efter att jag upplevde en personlig förlust. Den drabbade mig för fyra år sedan. Det var inte märkvärdigt att den drabbade just mig. För det är väldigt många människor som drabbas av en förlust av person som betyder mycket för dem. Men den här gången upplevde jag någon sorts krav på att jag skulle formulera det förlusten. Vart ifrån kravet kom kan jag inte svara på.

Bodil Malmsten gav ut ett trettiotal böcker under sin långa karriär. Det blev allt ifrån lyrik, dramatik, prosa, klippböcker och loggböcker.

Eva Bonnier var hennes förläggare sedan mitten på nittiotalet, och beskriver henne som noggrann och bestämd när de gällde arbetet med henne böcker.

– Hon var en människa med starka åsikter som kunde vara ganska bitsk om hon ville. Men hon hade i grunden ett stort hjärta och en stor värme.

Bodil Malmsten har blivit en älskad, hyllad och prisbelönt för sitt författarskap.

Hon bodde drygt 10 år i Frankrike, men flyttade tillbaka till Sverige 2010. Samma år tilldelades hon också medaljen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser, av kung Carl XVI Gustaf.

Bodil Malmsten berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015. Trots sjukdomen var hon ute i landet och medverkade på bokuppläsningar, även under den senare delen av sitt liv när hon var sjuk, berättar hennes förläggare Eva Bonnier:

– Det gjorde hon med en otrolig framgång och mottog då också stora ovationer från publiken för sina insatser.

Och att Bodil Malmsten inte längre finns bland oss är en stor förlust, säger Eva Bonnier.

– Det är sorgligt att hennes röst inte kommer att finnas mer.

Men trots att döden skiljer oss åt så försvinner inte kärleken - Så är det! Om man får tro Bodil Malmstens egna ord, så som hon formulerade dem, när hon gästade Sverige Radio förra året.

– Nej kärleken försvinner inte i och med döden. Kärleken är ju kvar. Så är det!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".