Man tittar på raketuppskjutning på teveskärm
En sydkoreansk man ser den nordkoreanska raketen skjutas upp på en TV-skärm på tågstationen i Seoul Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Nordkoreas raketuppskjutning provocerar grannländer

1:23 min

FN:s säkerhetsråd kallar till möte efter att Nordkorea tidigare idag trotsat FN:s förbud och skjutit upp en raket. Nordkorea säger sig ha använt raketen för att skjuta ut en satellit i rymden, men uppskjutningen har provocerat grannländerna Sydkorea, Japan och USA.

Nordkorea har skjutit upp en satellit idag, enligt landets statliga TV. Om det stämmer att uppskjutningen lyckades är det andra gången Nordkorea placerar ut en egen satellit i rymden.

Operationen har ökat spänningen i regionen eftersom grannländerna Sydkorea och Japan samt USA anklagar Nordkorea för att använda uppskjutningarna för att utveckla långdistansmissiler.

Nordkorea förbjuds att använda långdistansmissiler på grund av FN:s sanktioner som ska straffa landet därför att det fortsätter att utveckla kärnvapen.

Nordkoreanska statsmedier har tidigare sagt att landet har som mål att utveckla kärnvapen för att kunna avskräcka hot från fiender, och USA framställs som den främsta fienden.

Japan hade tidigare sagt sig vara berett att skjuta ner en nordkoreansk missil om den inkräktade på japanskt område. Men trots att den nordkoreanska raketen enligt japansk TV ska ha passerat över ön Okinawa har japansk militär inte gjort verklighet av hotet.

I januari i år genomförde Nordkorea vad som tycktes vara landets fjärde atomprovsprängning. FN:s säkerhetsråd förväntas komma med en ny resolution som fördömer Nordkoreas provsprängning och provskjutning, men det är fortfarande osäkert om länderna i säkerhetsrådet kan komma överens som att straffa Nordkorea med hårdare sanktioner.

Sydkorea, Japan och USA kräver hårdare sanktioner, men Kina som har politiska och ekonomiska relationer med Nordkorea har ett intresse av att inte pressa den nordkoreanska regimen alltför hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista