Tvång av statliga praktikplatser för nyanlända

2:24 min

Nyanlända med uppehållstillstånd kan få praktikplatser hos statliga myndigheter - det är en del av migrationsöverenskommelsen.

Regeringen har nu beslutat att myndigheterna ska ta emot 1 000 nyanlända per år som praktikanter.

– Vi ger i uppdrag till de statliga myndigheterna att erbjuda nyanlända praktikplatser. Vi har sett många bra initiativ i den privata sektorn, där privata företag inom näringslivet har tagit ett stort ansvar för att underlätta etableringen av nyanlända. Här är det naturligtvis viktigt att också den statliga sektorn tar sitt ansvar, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

De statliga myndigheterna ska enligt regeringsbeslutet fram till och med 2018 ta fram minst 1 000 praktikplatser per år för nyanlända.

Av Sveriges omkring 350 myndigheter är tio myndigheter undantagna. Av säkerhetsskäl undantas exempelvis Säkerhetspolisen. Andra myndigheter undantas för att de styrs av lag alternativt saknar arbetsgivaransvar som exempelvis Valmyndigheten.

Civilminister Ardalan Shekarabi, tror att det största möjlighet att få en praktikplats för de nyanlända kommer att vara inom högskolor och universitet.

– Vi ser i det här läget att det är ett stort intresse bland landets högskolor och universitet att erbjuda akademiker praktikplatser. Så vi ser att i den akademiska delen av den statliga sektorn så finns det redan nu flera initiativ, däribland på Göteborgs universitet. Men sedan finns det andra statliga myndigheter som naturligtvis också har många akademiska jobb.

Vilken typ av uppdrag handlar det om?

– Det kan handla om verksamheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, de stora myndigheterna. Men det kan också handla om mindre myndigheter där man har behov av speciella akademiker, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Mathias Wahlsten som är chef för integration och etablering vid arbetsförmedlingen välkomnar regeringens beslut om praktikplatser, men säger att behovet är långt större än de tusen praktikplatser för de nyanlända.

– Tittar vi i den här enskilda satsningen så är det naturligtvis så att vi behöver få tillgång till fler praktikplatser. Vi ser ju att vi behöver fler arbetsgivare i alla kategorier som vill vara med och ta emot nyanlända.

Arbetsförmedlingen står nu inför stora utmaningar med att matcha de nyanlända med arbetsgivare, enligt Wahlsten.

– Det här kommer att handla om att göra en så bra matchning som möjligt så att nyanlända får ut så mycket som möjligt av sin praktikplats, men också att arbetsgivarna får ut så mycket som möjligt, så att vi ger goda möjligheter till anställning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista