Foto: Fredrik Sandberg/TT
Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (KI) och Nobelkommittén för fysiologi. Foto: Fredrik Sandberg/TT

KI-fallet: Nobelsekreteraren avgår

Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (KI) och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin avgår. Han var en av de som förespråkade en anställning av den omstridde KI-kirurgen Paolo Macchiarini. Nu ska Lendahl granskas i fallet

Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när kirurgen rekryterades, och blev senare ordförande.

Nobelförsamlingen skriver i ett pressmeddelande att "Då Urban Lendahl uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen önskar han av omsorg om Nobelprisarbetet avsäga sig uppdraget som sekreterare."

Kirurg Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Tidigare i veckan meddelade KI att Macchiarinis anställning inte kommer att förlängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista