Bildens ursprungskälla är den ryska försvarsministrets officiella hemsida.
Bildens ursprungskälla är den ryska försvarsministrets officiella hemsida. Foto: AP

Striden om Aleppo avgörande för inbördeskriget i Syrien

Kommer att få konsekvenser för västvärldens relation till Ryssland
3:06 min

Det finns över 50 000 flyktingar i gränsområdet mot Turkiet, enligt den turkiska utrikesministern. Det är oklart om eller när Turkiet öppnar gränsen för syriska flyktingarna.

Vår mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar om hur avgörande striden om Aleppo är för inbördeskriget i Syrien.

Regeringsarmén genomför med stöd av de ryska flygbombningarna en storoffensiv mot de olika oppositionsgrupperna som finns i och kring Aleppo. Det kommer många rapporter om enorm förödelse och där civila flyr för sina liv.

Vår mellanösterkorrespondent Cecilia Uddén rapporterar om hur avgörande striden om Aleppo är för inbördeskriget i Syrien.

I dag beskrivs staden som den centrala platsen på det syriska schackbrädet där Putin nu placerat sig ”smack” i mitten, som en kommentator formulerade det. Före kriget var Aleppo Syriens största stad och rebellerna har delvis kontrollerat Aleppo sedan 2012.

Aleppo har ibland kallats för den syriska revolutionens hopp. Nu finns det bedömare som spår slutet på den revolt som började med några småkillars graffiti i Daraa i södra Syrien för fem år sedan.

Det här kommer att få konsekvenser för västvärldens relation till Ryssland. Det sågs som en stor framgång att alla länder inklusive Ryssland var med och samarbetade om en förhandlingslösning för Syrien. Samtalen inleddes för en vecka sedan men har nu avbrutits. Det är som om västvärlden togs på sängen av att Ryssland planerade en avgörande offensiv samtidigt som fredssamtalen inleddes.

På marken är det oklart just nu hur Saudiarabien och Turkiet kommer att agera. Saudiarabien meddelade häromdagen att man är beredd att skicka marktrupp till Syrien för att bekämpa IS som de sa.

Det är vad Ryssland också säger att man gör, men alla vet att det är ett krig genom ombud där Iran och Ryssland backar upp den syriska regimen och Saudiarabien, Turkiet och delvis västvärlden backar rebellerna. Medan IS snarast blir starkare av att Ryssland flygbombar rebeller som själva stridit mot IS. 

Vissa bedömare är förvånade att USA inte reagerat med större kraft på den rysk-iranska ångvältsoffensiven mot rebellerna, att USA:s utrikesminister John Kerry nöjt sig med att konstatera att Syrien och Ryssland valt en militär lösning på inbördeskriget just som världssamfundet samlats i Geneve för att försöka finna en politisk väg ut ur helvetet.

Det är väldigt många som tvivlar på om huruvida fredssamtalen kommer att kunna återupptas igen.

Syftet med denna offensiv mot Aleppo var att sabotera alla förhandlingsmöjligheter till en förhandlingslösning genom att krossa rebellerna, det vill säga både den moderata och den militant islamistiska oppositionen, vilket skapar en situation på marken i Syrien där det är regimen mot IS; att valet står mellan Bashar al-Assad och IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".