Foto: Bunyamin Aygun/AP
Tusentals syrier flyr mot turkiska gränsen. Foto: Bunyamin Aygun/AP

Rebellsidan i Aleppo förbereder sig för belägring

2:04 min

EU har begärt att Turkiet ska öppna gränsen för tiotusentals flyktingar på flykt undan den syriska arméns offensiv norr om Aleppo. Enligt turkiska myndigheter har minst 35 000 personer kommit till gränsen på bara två dygn och fler väntas vara på väg. I Aleppo förbereder sig rebeller för en belägring av den syriska armén och dess allierade.

Det är bara runt sex mil härifrån den turkiska gränsen till syriska Aleppo. Rebellerna har nu bara en enda försörjningsväg kvar in i staden, vid den vägen pågår hårda sammandrabbningar. På rebellsidan i Aleppo förbereder sig det lokala styrande rådet för en total belägring från den syriska regimen. Jag ringer upp 3-barnsmamman Umm Amin som är en av medlemmarna i rådet.

– Idag diskuterade jag och min man om staden kommer att bli belägrad, vi pratade med våra tre barn om att ge oss av, vi förklarade svårigheterna för barnen under belägring, men barnen vägrar att ge sig av, vi vill dö i vårt hemland, säger Umm Amin som hon vill kallas.

Hon och hennes familj har varit aktiva i motståndet mot Syriens president Bashar al-Assad de senaste åren. Umm Amin använder fortfarande ordet revolution trots att rebellerna är mycket trängda i Aleppo och på landsbygden runt omkring. Men hon medger att hon är orolig för vad som väntar.

– Det finns ingen här som inte fruktar morgondagen och det okända, säger Umm Amin.

Hon vill inte säga exakt vilket Aleppokvarter hon bor i, men hon berättar att generatorerna ger el allt färre timmar.

– Vi har bara el fem-sex timmar om dagen, då försöker vi ladda telefoner och mobiler säger hon. Men tack Gud har vi en kamin så vi kan värma oss.

Ahmad Deiri, som arbetar för ett brittiskt företag som bland annat driver infrastrukturprojekt i Aleppo beskriver att lokala organisationer försökt få in varor som ris och mjöl inför en total belägring. Men redan har till exempel priset på en liter diesel stigit dramatiskt.

– Efter den senaste attacken har priset stigit från 200 till 350 syriska lira, säger Ahmad.

Han berättar att flygbombningarna från den syriska armen och dess allierade har intensifierats samtidigt som Fria syriska armen FSA och andra rebellgrupper pressas hårt

– FSA har ont om vapen och måste röra sig mellan olika frontlinjer för att stoppa attackerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista