En deprimerad man sitter ensam hemma vid köksbordet
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Hjälplinjer vill hjälpa fler

"Besvikna människor kommer aldrig fram"
1:47 min

Allt fler ringer till stödtjänster som Jourhavande präst och Jourhavande medmänniska, men organisationerna hinner inte hjälpa alla de som ringer.

Monica Eckerdal, nationell samordnare för Jourhavande präst, ser ett behov av att utöka verksamheten. 

– Vi skulle kunna hjälpa fler genom att vår tillgänglighet blir ännu bättre så att man kan nå oss större delen av dygnet. Det innebär att vi måste ha utökade resurser, personellt måste det till en hel del nya resurser för att vi ska klara det, säger hon. 

Förra året ringde rekordmånga till Jourhavande präst. Drygt 81 000 samtal hanterades av präster som fanns tillgängliga mellan 21 och 06.

Det ökade trycket märks tydligt de senaste åren. Monica Eckerdal nämner neddragningar inom psykiatrin, tuffare arbetsmarknad och ensamhet som orsaker.

 – Vi har också startat två nya kanaler, chatt och digitalt brev. Lägger man till det är ökningen någonstans mellan 5 000 och 6 000 kontakter.

Jourhavande medmänniska är en Stockholmsbaserad förening av volontärer som finns tillgängliga på telefon. 2015 hade de nära 13 000 kontakter att jämföra med 9 500 året innan. 

– Besvikna människor som har stått i kö men aldrig kommit fram mejlar mig i ren frustration och undrar varför vi aldrig svarar, säger föreningens ordförande Valentino Berti. 

Ser du ett behov av att ni utökar verksamheten?

 – Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".