FN:s säkerhetsråd inleder krismöte om nattens besked från Nordkorea

1:47 min

Strax efter klockan fem på söndagseftermiddagen inledde FN:s säkerhetsråd ett krismöte om nattens besked från Nordkorea att landet skjutit upp en raket i strid med FN-resolutioner.

Rådet anser att Nordkoreas handlande innebär en fara för internationell fred och säkerhet. Säkerhetsrådet anser även att Nordkorea bryter mot fyra tidigare resolutioner.

Nordkoreanerna själva säger att de har skjutit upp en observationssatellit, men kritikerna i omvärlden, inte minst USA, EU och grannländerna Japan och Sydkorea, anser att det rör sig om ett långdistansrobottest.

Därmed kan det handla om ett grovt brott mot FN:s sanktioner som införts för att stoppa Nordkorea från att fortsätta utveckla sitt kärnvapenprogram.

Frågan är om säkerhetsrådet och omvärlden kommer att reagera med något annat än skarpa fördömanden. Kina väntas till exempel stoppa alla eventuella förslag vid säkerhetsrådets möte i dag om hårdare sanktioner. Pekingregimen, som är Nordkoreas närmast allierade, har reagerat med betydligt mildare kritik och manat till lugn efter nattens uppskjutning.

Sydkorea har redan beslutat om vissa inskränkningar i det ekonomiska samarbetet med nordkoreanerna, men framför allt har regeringen i Seoul gjort klart att den ska intensifiera arbetet med sin allierade USA om att placera ut ett omdiskuterat robotförsvarssystem kallat THAAD.

Det är en åtgärd som lär öka spänningen mellan Nord- och Sydkorea vid det som redan i dag kallas världens mest militariserade gräns.

Varför den nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns regim ändå med denna uppskjutning, och kärnvapentestet i förra månaden, väljer att gå emot en stor del av världsopinionen spekuleras det naturligtvis i. En teori är att han inför en viktig partikongress i maj vill visa både omvärlden och hemmaopinionen vilka tekniska framsteg landet gör. Men som så ofta när det gäller Nordkoreas agerande är frågorna betydligt fler än de säkra svaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista