Lunchpaus i grönskan innan nästa övningsmoment. Polismyndigheten i Stockholms län genomför en utbildning. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.
Lunchpaus i grönskan innan nästa övningsmoment. Polismyndigheten i Stockholms län genomför en utbildning. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.

Krav på ökad mångfald inom Polisen

1:18 min

Regeringen vill se fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund inom Polisen. Det framgår av det regleringsbrev som myndigheten fått.

– Desto bättre polisen blir på att spegla hela samhället desto bättre kommer den bli på att lösa brott, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Polismyndigheten har under längre tid brottats med låga siffror för anställda med utländsk bakgrund. År 2014 så utgjorde den gruppen sju procent av det totala antalet anställda poliser. Motsvarande siffra för antalet kvinnor var 30 procent.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman måste både andelarna upp, inte minst eftersom otryggheten i gruppen utrikesfödda ökar, enligt Brottsförebyggande Rådets Nationella trygghetsundersökning (NTU). Men han vill inte sätta några mål i form av siffror.

Lena Nitz är Polisförbundets ordförande. Hon menar att mångfaldsarbetet har varit eftersatt inom myndigheten och välkomnar regeringens nya krav.

– Poliskåren ska präglas av mångfald. Vi är övertygade om att en kår med personer från olika kulturer möjliggör ett bättre polisarbete, säger Lena Nitz.

Men hon påpekar samtidigt att mångfaldssatsningarna måste göras långsiktigt.

– Det här är ett arbete som måste ske kontinuerligt och inte över en viss tid säger Lena Nitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista