Amnestyflagga bredvid en staty.
Amnestydemonstration på Place de la Republique i Paris. Arkivbild: Guillemette Villemin/AFP/TT.

Människorättskritik mot franskt undantagstillstånd

"Jag är helt oskyldig till anklagelserna"
2:19 min

I Frankrike drabbas många oskyldiga av landets undantagstillstånd och de upplever stora psykiska lidanden, enligt människorättsorganisationer som är mycket kritiska.

Åtgärderna efter terrorattentaten i november innebär att polis och myndigheter kan ingripa lättare och en förlängning av undantagstillståndet ska behandlas i parlamentet i veckan. Så här säger en man som placerats i husarrest i Frankrike.

– Jag är helt oskyldig till anklagelserna och att det är en skam att vara under husarrest, säger Issa.

Han måste anmäla sig till en polismyndighet flera gånger om dagen. I december skulle han, frun och barnen resa till Turkiet när franska underrättelsetjänsten började ställa frågor om resan och deras sätt att utöva islam. Enligt Issa skulle de semestra och köpa tyger för att sälja i Frankrike. De fick reseförbud och blev tvungna att lämna ifrån sig sina id-handlingar.

Ekot har tagit del av intervjun som människorättsorganisationen Amnesty International gjort. Enligt Issa kan det vara en person som familjen grälat med som ringt till en nationell telefonlinje, där man kan tipsa om farliga jihadister.

Issa är anklagad för att vara radikal islamist och han säger själv att han försökt ta reda vad det är. Myndigheterna anser att det finns en risk att han ska resa till Syrien. Livet har förändrats dramatiskt

– Det är mycket, mycket svårt, säger han i intervjun.

Flera organisationer riktar skarp kritik mot Frankrike för inskränkningar av mänskliga rättigheter. Tusentals räder, som husrannsakningar, har gjorts och hundratals människor satts i husarrest sen attentaten i november. Våldsamma polisingripanden har gett stora materiella skador på hem och moskéer och skapar stora psykiska lidanden, enligt Europarådet.

Issa har förlorat arbetet och lagt besparingarna på advokathjälp. Utan id-handlingar är det mycket som är svårt. Han får ibland panik av tanken på att han ska somna till och glömma att meddela sig hos myndigheterna.

– Jag får inte glömma det, då kan jag få tre års fängelse, säger han. 

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter varnar för att inskränkningarna och polisingripandena stigmatiserar muslimer ytterligare. Precis det som terroristerna är ute efter. Den 26 februari går undantagstillståndet ut, en majoritet av befolkningen är för en förlängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".