Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Foto: Epp Andersson/Sveriges Radio.
Nobelpristagaren Arvid Carlsson. Foto: Epp Andersson/Sveriges Radio.

Nobelpristagare kräver att KI:s styrelse avgår

0:32 min

Nobelpristagaren Arvid Carlsson är mycket kritisk till hur Karolinska institutet (KI) agerat kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini.

Tidslinje: Detta har hänt i skandalen runt Macchiarini

Arvid Carlsson, som fick Nobelpriset i medicin 2000, tycker att hela KI-styrelsen ska avgå liksom rektorn och andra ansvariga.

– Man måste se till att de inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelpris, säger Arvid Carlsson till SVT:s Agenda.

Han säger också att det här är det värsta som har hänt i medicinprisets historia, kanske även i Nobelprisets historia.

En av de som förespråkade en anställning av Paolo Macchiarini var Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid KI och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han ska nu granskas i fallet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Urban Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när kirurgen rekryterades och blev senare ordförande.

"Då Urban Lendahl uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen önskar han av omsorg om Nobelprisarbetet avsäga sig uppdraget som sekreterare", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista