Familjen Hamidi flydde från Aleppo

2:13 min

I dag träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel turkiska ledare, för att försöka pressa dem att hindra flyktingar från att ta sig vidare till Europa.
Samtidigt hotar en ny humanitär katastrof nära staden Aleppo i nordvästra Syrien.

Tiotusentals syrier är på flykt, de flyr undan en storoffensiv från den syriska armén som har stöd av ryskt stridsflyg. Den officiella gränsövergången är stängd, men vår korrespondent har träffat en av få familjer som lyckats ta sig till Turkiet

När den syriska familjen Hamidi kommer till den turkiska gränsstaden Kilis blir det pusskalas, de träffar sina släktingar för första gången på två år.

– Jag har saknat dig så mycket säger en av männen. 

Abdulnasir Hamidi bestämde sig för att fly efter att bomber häromdagen slog ner bara 150 meter från hans hus i byn Anadan norr om Aleppo. I helgen vandrade han med sin fru och fyra barn på smuggelvägar från Syrien till Turkiet.

– Vi flydde i regn och kyla, barnen började gråta av kölden, säger Abdulnasir. De tog bara med sig bröd, vatten och lite kläder.

Den syriske presidenten Bashar al-Assads styrkor rycker nu fram i norra Syrien med stöd av ryskt stridsflyg och shiamiliser. En rad byar har bombats och tiotusentals har rört sig mot den turkiska gränsen. Familjen Hamidi betalade smugglare för att passera gränsen, familjen upptäcktes och greps, men när de turkiska gränsvakterna såg att barnen mådde mycket dåligt fick de passera.

– Min son kan inte längre prata på grund av rädslan. Om han ska säga min bror Mohammeds namn bara stammar han, jag gråter när jag hör mitt barn på det viset, säger Abdulnasir Hamidi.

Talsvårigheterna började förra året efter att en granat slog ner nära tolvåringen, för en dryg månad sen tystnade också treåringen helt. Familjen tillhör de få som lyckats ta sig till Turkiet de senaste dagarna, på andra sidan gränsen väntar tiotusentals syrier desperat på att gränsövergången ska öppna.

I går skyndade turkiska hjälparbetare med lastbilar till Syrien för att sätta upp tält och dela ut 30 000 portioner pasta och soppa. Än så länge hjälper Turkiet flyktingarna på den syriska sidan, men president Tayyip Erdogan har sagt att om det blir nödvändigt kommer flyktingarna att släppas igenom gränsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista