Terese Cristiansson i arbete strax utanför Erbil i norra Irak. Foto Hogir Hirori
1 av 2
Terese Cristiansson i arbete strax utanför Erbil i norra Irak. Foto: Hogir Hirori
Terese Cristiansson i studion. Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio
2 av 2
Terese Cristiansson i studion. Foto: Stina Ericsson/Sveriges Radio

Terese Cristiansson får Nils Horner-priset 2016

53 min

Motiveringen lyder: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.”

Terese Cristiansson bodde och arbetade i Kabul, Afghanistan, 2010 till 2012 och har därefter haft sin bas i Istanbul. Hon är frilansare, huvudsakligen för Expressen.

Terese Cristiansson var under 2015 också sommarvärd i Sveriges Radios P1

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik är ett pris instiftat av Borås Tidning till minne av Nils Horner, boråsfödd utrikesreporter som mördades under ett uppdrag i Kabul i mars 2014.

Prissumman, som Borås Tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse står för, är på 25 000 kronor. Priset kommer att delas ut den 18 maj under ett seminarium på JMG, Göteborgs universitet, om hur den svenska journalistiken har hanterat flyktingkrisen, där också Terese Cristiansson kommer att föreläsa. Samma dag föreläser pristagaren också på Bäckängsgymnasiet i Borås, Nils Horners gamla skola.

I juryn ingår Stefan Eklund, chefredaktör, Borås Tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef, Sveriges Radio och Jenny Wiik, lektor vid JMG, Göteborgs universitet.

Borås tidning har intervjuat Terese Cristiansson, artikeln kan läsas här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista