Invandrare i Calais. Foto: Michel Spingler/Scanpix.

DN/Ipsos: Invandringsfrågan viktigast för väljarna

2:06 min

Invandringsfrågan är den viktigaste samhällsfrågan för svenska väljare, enligt en ny mätning från Ipsos publicerad i Dagens Nyheter.

Deltagarna i undersökningen svarade på frågan: "Vilken samhällsfråga eller politisk fråga tycker du är viktigast i dag?" 

40 procent
av de som svarade tyckte att integration och invandring var den viktigaste frågan just nu. På andra plats kom skola och utbildning med 18 procent. 

– Det är första gången som invandringsfrågan nämns som den viktigaste politiska frågan i den här mätserien. Nu är det dubbelt så många som väljer invandring och integrationsfrågor som den viktigaste politiska frågan jämfört med när vi gjorde den här mätningen i juni, säger David Ahlin på Ipsos. 

Dagens mätning är en av flera undersökningar som den senaste tiden visat på samma trend. David Ahlin har också sett att invandringsfrågan blivit allt viktigare för väljarna över tid. 

– Sen i början av 2014 har vi sett i den här mätserien att de här frågorna har ökat i betydelse bland väljarna. 

Samtidigt som invandringsfrågan ses som den viktigaste i mätningen så tappar traditionellt viktiga väljarfrågor i betydelse.

I mätningen svarade till exempel 18 procent att de tyckte att skola och utbildning var den viktigaste frågan, det kan jämföras med invandringen som alltså hela 40 procent tyckte var viktigast.

Marie Demker, statsvetare på Göteborgs universitet, tror att det finns flera förklaringar till att invandringsfrågan har växt i betydelse bland väljarna. 

– Om man bortser från det mest uppenbara, att Sverige tagit emot många asylsökande under det föregående året, så ser vi en sådan här förändring i hela Europa.

Marie Demker säger att frågor som handlar om till exempel kultur, livsstil, miljö och nationalism blivit allt viktigare över hela Europa.

– Där är invandring, migration och integration ett centralt tema och det är frågor som är mer intressanta i egentligen alla europeiska länder, oberoende av hur många aylsökande som det aktuella landet tagit emot, säger hon.      

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista