Dante Scala på University of New Hampshire.
Dante Scala på University of New Hampshire. Foto: Inger Arenander / SR & Ola Torkelsson / TT

Opinionen talar för Trump och Sanders i första primärvalet

"Publiciteten från New Hampshire är större än från något annat primärval"
2:20 min

Enligt mätningarna ska de båda ytterlighetskandidaterna ta hem flest väljare.

I morgon är det primärval i delstaten New Hampshire i USA, det första regelrätta valet i den långa stafetten när alla delstaterna ska rösta om vem dem vill ha som sitt partis presidentkandidat.

Enligt opinionsmätningarna ska de båda ytterlighetskandidaterna ta hem flest väljare - Donald Trump på den republikanska sidan och socialisten Bernie Sanders för demokraterna.

Men många väljare bestämmer sig sent och det är svårt att göra opinionsmätningar, säger statsvetaren Dante Scala på University of New Hampshire, som kan det mesta om valen i New Hampshire.

Det är en liten delstat som skickar få delegater till de partikonvent som så småningom ska utse partiernas presidentkandidater, men hur det går i New Hampshire är ändå viktigt eftersom det ger så mycket uppmärksamhet i medierna.

– Publiciteten från New Hampshire är större än från något annat primärval. Det är New Hampshires verkliga makt, säger Dante Scala.

Vi ses på ett café i Manchester och det är spännande nu hur det ska gå.

På den demokratiska sidan leder, ganska sensationellt, Bernie Sanders, en senator som kallar sig demokratisk socialist och har ett, för USA, radikalt valprogram.

Ska han vinna någonstans så är det här, säger Dante Scala.

– De demokratiska väljarna här tenderar att vara mer liberala, mer progressiva, de är välutbildade och de är vita, konstaterar Dante Scala.

Men de senaste dagarna ser det ut som att Hillary Clinton knappar in. New Hampshire styrs av kvinnor, såväl guvernören som New Hampshires båda senatorer är kvinnor.

– Kvinnliga väljare har stor makt här och det ska bli intressant att se hur stort stöd Clinton får av dem, det är en nyckelgrupp. Den verkliga frågan är om kvinnorna kommer att överge Clinton i någon betydande utsträckning, säger Dante Scala.

På den republikanska sidan leder Donald Trump i opinionen i New Hampshire, långt före senatorn från Florida, Marco Rubio, som nu ligger två.

Dante Scala tror att det talar till Trumps fördel att väljarna här inte är särskilt religiösa, att de är intresserade av ekonomiska frågor och att de osäkra påverkas av uppmärksamheten i media och där är Trump en mästare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".