Ebba Busch Thor i talarstolen i riksdagen
Foto: Janerik Henriksson / TT

KD: Lägre löner ger större chans till arbete

1:14 min

Kristdemokraterna presenterade idag ett förslag om hur lägre löner ska ge främst nyanlända med låg utbildning större chans att få arbete. 

Med en så kallad introduktionsanställning ska en person kunna anställas till 75 procent av lönen under högst fem år.

– Här finns inga krav på att man ska ha arbetsförmedlingen involverad, med myndighetskrångel och någon som ska godkänna utbildningsplaner och så vidare. Den riktar sig till alla som står utanför arbetsmarknaden oavsett om man är nyanländ eller uppvuxen i Sverige. Oavsett ålder och utbildningsnivå, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Förslaget innebär att en arbetsgivare som erbjuder jobb som inte kräver eftrgymnasial utbildning kan teckna ett så kallat introduktionsanställningsavtal som ska gälla under fem år. 75 procent av arbetstiden ska ägnas åt arbete och resterande tid för att lära sig jobbet.

Lönen blir som minst 75 procent under kollektivavtalets. Det här skiljer sig framförallt från andra arbetsmarknadspolitiska förslag genom att vara enkelt att använda menar Ebba Busch Thor.

Arbetsgivare ska lockas av att få billigare arbetskraft. Även Centern föreslog ju lägre löner i förra veckan, men Ebba Busch Thor ställer sig inte bakom det:

- Jag tror att vi är förbi tiden då vi enbart kan vädja till arbetsmarknadens parter att hantera den stora utmaning som vi står inför.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista