Historiskt är detta en speciell situation där en enda fråga dominerar så totalt, säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach.
Historiskt är detta en speciell situation där en enda fråga dominerar så totalt, säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT, Pablo Dalence/SR.

Analys: Migrationsfrågan har gått från het till dominerande

12 min

Migrationsfrågan har redan påverkat politiken kraftigt, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det är förstås väntat på ett sätt, alla kan ju se och höra vad den politiska debatten handlar om, och det finns andra mätningar som pekar i samma riktning. Men historiskt är ju detta en ändå en väldigt speciell situation där en enda fråga dominerar så totalt. Svensk politisk debatt brukar normalt handla om jobb, skola och vård, men just nu är inget som det brukar, säger Fredrik Furtenbach.

– Migrationsfrågan har blivit viktigare på senare år, kring det senaste valet låg den kring fjärde plats enligt valforskarna vid Göteborgs universitet. Skolan var då fortfarande viktigast för väljarna. Sen har den akuta flyktingkrisen med problemen i mottagningssystemet och uppgörelserna mellan partierna puttat upp frågan ytterligare på dagordningen. På kort tid har invandringsfrågorna gått från heta till helt dominerande.

• Hur kan det här påverka politiken?

– Det har redan fått väldigt stora konsekvenser. Sverigedemokraterna gick ju kraftigt fram i valet, och det fick framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna att ändra riktning på sin politik. Det spräckte en enighet om migrationspolitiken som fanns mellan alliansen och Miljöpartiet. Det skapar också en allt större spricka inom alliansen. Så det har redan ritat om det politiska landskapet.

– Inom den rödgröna regeringen kidnappar migrationsfrågan dagordningen, fokus har inte alls hamnat på jobb, skola och miljö, som den hade planerat. Det frestar på sammanhållningen. Dessutom straffas Socialdemokraterna och Miljöpartiet i opinionen och får en besvärlig interndebatt.

• Men trots att frågor om invandring dominerar kraftigt så har flera opinionsmätningar visat att Sverigedemokraterna inte ökar längre. Vad kan det bero på?

– Sen en tid tillbaka verkar Sverigedemokraterna ha planat ut i opinionen, men det är ju på en historiskt hög nivå. Det är svårt att säga vad det beror på, men närmast till hands ligger väl att de hamnat vid sidlinjen när de andra partierna gör upp om både migrationspolitiken och andra frågor. Den politiska utvecklingen går deras väg i realiteten men själva hamnar de utanför rampljuset.

– Och sen är det förstås också så att alla som prioriterar migrationen som politisk fråga inte tycker att Sverigedemokraterna har den bästa politiken, säger Fredrik Furtenbach.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista