Vy över Huskvarna.
Vy över Huskvarna. Foto: Bertil Ericson / TT & public domain

Segregationen kan öka om nyanlända inte får jobb

Klart samband mellan var man bor och möjligheten att skaffa jobb
1:56 min

Det finns en uppenbar risk att boendesegregationen ökar om nyanlända inte lättare och snabbare kan ta sig in på arbetsmarknaden. Det slår ESO, Expertgruppen för offentlig ekonomi, fast i den rapport som gruppen presenterades idag.

Studien/rapporten bygger på mätningar av andelen utrikes födda grannar som en person möter i sitt bostadsområde.

– Ingen har jobb, det är väldigt svårt att hitta jobb här, säger Vasim Vita i Huskvarna, om situationen för honom och sina vänner och grannar.

Att Vasim Vita efter flykten från Syrien hamnade i bostadsområdet Öxnehaga i Huskvarna, ett område där bortåt 75 procent av hyresgästerna har utländsk bakgrund är inte så konstigt - där bodde redan vänner och släktingar och här fanns tryggheten för honom som nyanländ men dom liksom många andra i bostadsområdet, saknar jobb.

Enligt den rapport som Expertgruppen för offentlig ekonomi, ESO lägger fram idag kan boendesegregationen till största delen förklaras av varifrån de boende kommer. Det finns dessutom ett klart samband mellan var man bor och möjligheten att skaffa jobb.

– Bor man i ett område med hög andel utrikesfödda tenderar man att ha en låg sysselsättningsgrad och låga arbetsinkomster. Och det är naturligtvis problematiskt eftersom de här processerna på sått och vis förstärker varandra, säger Lina Aldén, en av forskarna bakom den expertrapport om boende segregation som presenterades idag.

Expertrapporten bygger på uppgifter från landets tio största kommuner åren 2000 till 2012 och för att segregationen inte ska öka ytterligare när inflyttningen av utrikesfödda nu ökat kraftigt krävs såväl att det byggs fler och blandade typer av bostäder som att diskrimineringen av utrikesfödda minskar. Dessutom krävs snabbare asylprocesser med sikte på att de nyanlända snabbt kommer i jobb.

– Det krävs en satsning på jobb till utrikesfödda med låg utbildning, men det är viktigt att poängtera att det finns möjlighet till lönekarriär så att man inte stänger ute personer från bostadsmarknaden, säger Lina Aldén.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".