Köttbit Foto: Claudio Bresciani/TT
Köttbit Foto: Claudio Bresciani/TT

Hård kritik mot landsbygdsministern

3:10 min

Det kommer hård kritik mot landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter att han i Ekot sagt att den höga svenska köttkonsumtionen inte är ett problem för miljön.

– Köttet har en miljö- och klimatpåverkan och vi behöver minska vår svenska köttkonsumtion som den ser ut idag, säger Matilda Ernkrans (S) ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Jens Holm (V) som är ledamot i utskottet går längre i sin kritik:

– Jag blev helt paff. En minister som inte kan tillstå att den här snabbt ökande köttkonsumtionen har ett stort pris för miljön och klimatet. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger han.

Regeringen håller på att utarbeta en livsmedelsstrategi. Enligt Sven-Erik Bucht är ett av syftena att bidra till en hållbar produktion av livsmedel i Sverige och utomlands. Men att minska vår köttkonsumtion vill han inte ta upp där.

– Jag tror inte att den kommer handla om att nu ska ni inte äta kött, det kommer livsmedelsstrategin inte att handla om, sa landsbygdsministern Sven Erik Bucht till Ekot

Men inte ens att "nu ska ni äta mindre kött"?

– Nej det tror jag inte. Inte den typ av pekpinnar.

Men du ser inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige?

– Nej inte ser jag det inte.

Anna Richert på Världsnaturfonden anser däremot att det är en viktig miljöfråga.

– Om man ska säga att man har två viktiga miljöfrågor så är det matsvinnet och köttkonsumtionen, säger hon.

Det är av de två viktigaste ?

– Ja köttkonsumtionen är en av de två frågor vi måste hantera för planetens och människornas hälsa, Att halvera köttkonsumtionen är ett mål som vi vill se i ett första steg, säger Anna Richert.

Animalieproduktionen (alltså djuruppfödning för kött, mjölk och äggproduktion)  står för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser och hälften av världens jordbruksmark går åt till att odla djurfoder.

FN, FAO och WHO, liksom svenska myndigheter som Naturvårdsverket och livsmedelsverket, pekar på vikten av att vi minskar vår köttkonsumtion.

Den svenska köttkonsumtionen har ökat med 45 procent sedan 1990. Men det känner landsbygdsministern inte till.

Äter vi mer eller mindre kött?

– Jag kan inte exakt de siffrorna om det är mer eller mindre. Det törs jag inte säga, säger Sven-Erik Bucht.

Matilda Ernkrans säger att hon inte vill kritisera sin partikollega. Men hon tycker att han måste ”reda ut” det här

Vad är det han måste reda ut?

– Jag tycker vi ska vara väldigt tydliga med att köttet har en miljö- och klimatpåverkan och att den svenska köttkonsumtionen som den ser ut idag behöver minska.

Hon konstaterar att Socialdemokraterna tagit upp den ökade svenska köttkonsumtionen i partiets livsmedelsstrategi.

– Ja det har vi skrivit om sedan ett antal år tillbaka. Och att vi också menar att vi behöver ta ett ansvar för att svenska köttkonsumtionen minskar, säger Matilda Ernkrans.

– Köttet har en väldigt stor miljöpåverkan, så därför är det synd att man inte tar chansen att diskuterar den här typen av frågor i livsmedelsstrategin, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Samtidigt får Sven-Erik Bucht stöd från Moderaterna.

– Fokus på livsmedelsstrategin ska vara att säkerställa att det blir bättre konkurrenskraft för hela livsmedelsbranschen. Det ska vara fokus på livsmedelsproduktion så oavsett om svensk konsumtion av något livsmedel ökar eller minskar borde mer av det som produceras kunna produceras här och vi borde också kunna exportera mer av våra högkvalitativa livsmedel, säger Jonas Jacobsson Gjörtler kommittéordförande för Moderaterna i miljö- och jordbruksutskottet.

Att vi i Sverige äter så mycket kött beror främst på att köttet blivit billigare. En köttbit som kostade 100 kronor 1990 kostar 69 kronor idag.

Därför vill forskare och myndigheter införa en skatt på kött. En köttskatt är även något Naturskyddsföreningen vill ha.

– Absolut. Tittar man på köttet. Så är det en vara som påverkas väldigt mycket av vad det kostar. Vi har diskuterat möjligheten till en klimatavgift på kött där intäkten kan gå tillbaka till jordbruk som är bra, säger Johanna Sandahl.

Men det säger Sven Erik-Bucht nej till.

– Jag vill inte politiskt styra vad som ska finnas på frukostbordet, lunchbordet eller middagsbordet. Där tror jag nog att politiken ska hålla sig borta från det svenska köket på det sättet. 

Men Matilda Ernkrans som själv halverat sin köttkonsumtion av miljöskäl vill inte utesluta politiska styrmedel för att få ner köttkonsumtionen.

– Jag tar det som ett underlag för att vi behöver hitta strategier för en omställning mot en mer hållbar mat- och livsmedelskonsumtion i Sverige.

– Jag förstår att det är en känslig fråga att ta upp. Att klampa in i människors liv. Men samtidigt handlar det om vår gemensamma framtid, säger Johanna Sandahl på Naturskyddsföreningen.

Går det att klara miljömål utan att minska köttkonsumtionen?

– Nej det går inte, vi måste ändra våra konsumtionsvanor.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista