Foto av månen. Foto: Juan Barreto/TT.
Foto: JUAN BARRETO

Rymdfeber i Danmark efter meteoritnedslag

"Det är helt fantastiskt"
1:28 min

Ett meteoritnedslag utanför Köpenhamn i helgen har skapat lite av en rymdstenshysteri i Danmark. Rykten om att den som hittar en bit av meteoriten kan få stora summor i hittelön har fått danskar att rapportera möjliga rymdfynd som aldrig förr.

– Om den inte är magnetisk är det inte en bit av meteoriten, upplyser Henning Haack i Danmarks Radio.

Han är ansvarig för meteoritsamlingarna vid naturhistoriska muséet i Köpenhamn. Minilektionen ger han sedan han fått mer en 500 mejl med bilder på stenar – och det mindre än en dag efter ha vädjat om hjälp med att hitta delar av den meteorit som slog ner på Själland i lördags kväll.

I Danmark klassas nedfallna rymdstenar som statens egendom och hittelönen beror på stenens värde för vetenskapen, men ligger någonstans mellan en dollar och 20 000 dollar per gram.

Uppgifter i dansk media menar att en tysk meteoritletare 2009 fick 200 000 danska kronor för en sten har satt fart på letandet efter att tusentals danskar såg kvällshimlen lysas upp av en kraftig ljusexplosion i lördags kväll.

Och redan i går kväll fick man in den första stenbiten. En kvinna i Ejeby utanför Köpenhamn såg en konstig sten i trädgården när hon skulle ut och röka.

Det handlar om en 50 gram tung sten som experter nu tror är oförstörda rester från universums skapelse. Trots att det faller ner tre meteoriter över Danmark varje år är det nu bara andra gången någonsin man hittat en av de för vetenskapen så intressanta stenarna i Danmark, enligt Henning Haack.

– Det är helt fantastiskt att vi nu kan stå med ett stycke av solsystemet som är såhär värdefullt, det är rätt stort, det övergår min vildaste fantasi, säger säger en nöjd Henning Haack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".