Jenaterinas lilla familj bor på 32 kvadrat köpt med ett dollarlån hon inte längre kan betala, Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
1 av 3
Jenaterinas lilla familj bor på 32 kvadrat köpt med ett dollarlån hon inte längre kan betala, Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
Demonstranterna släpptes inte fram till centralbanken av polisen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
2 av 3
Demonstranterna släpptes inte fram till centralbanken av polisen. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Ryska centralbanken låter rubelkursen flyta vilket mer än halverat värdet mot dollar och euro på ett år. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
3 av 3
Ryska centralbanken låter rubelkursen flyta vilket mer än halverat värdet mot dollar och euro på ett år. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT Foto: Alexander Zemlianichenko

Bostadslån knäcker ryska låntagare

1:36 min

Under en dryg timme protesterade drygt 300 ryska valutalåntagare utanför ryska centralbanken i dag.

De anser sig vara offer för det kraftiga rubelfallet – och kräver nu en statlig rekonstruktion.

Men ingen från banken ville möta dem. 

– Vi har en standardlägenhet på 32 kvadratmeter utanför Moskva min man, mitt barn och jag – ingen elitbostad, säger Jekaterina, som lånade till bostaden i dollar 2008.

Något annat alternativ erbjöds inte då från den halvfranska banken.

Sedan ett halvår kan de inte betala av på de fem miljoner rubel de är skyldiga. Räntan och amorteringarna har trefaldigats enbart beroende på rubelns fall gentemot dollar och euro.

De som protesterar utanför Centralbanken på Neglinnajagatan delar erfarenhet med nära 20 000 andra.

Bankerna erbjöd bara lån i valuta, lockade med lite lägre ränta och lovade att kursen skulle vara stabil. Räntan på de ryska hypotekslånen ligger på runt 11 procent.

Nu känner de sig lurade både av de inblandade bankerna och staten, som inte hjälper dem att rekonstruera lånen – utan låter dem bli hemlösa.

Bland bankerna finns också Nordea med nära 200 av hypotekslånen.

Sedan drygt ett år demonstrerar de drabbade utanför olika banker, utan resultat.

Tvåbarnsmamman och revisorn Nadesjda har sitt namn till trots inte mycket hopp kvar:

– Om jag tror att någon kommer hjälpa oss? Nej, det tror jag inte, men Nadesjda " Hoppet"  dör ju sist, säger 32-åringen och skrattar samtidigt som treåringen och ettåringen pockar på uppmärksamhet.

Hon och maken la mindre än hälften av sina inkomster för att betala av sitt lån på åtta miljoner rubel för bostaden. Trots att de betalat av i fyra miljoner rubel sen de tog lånet har lånet inte minskat, dollarkursen gör att de nu måste betala mer än dubbelt så mycket per månad i ränta. Det är mer än de tjänar, så i oktober förra året slutade de betala och försökte förhandla en lösning med banken Delta Kredit, en fransk bank, som enbart har hypotekslån i Ryssland.

I Ryssland beräknas drygt 100 000 ha tagit valutalån för att köpa bostäder under senaste åren. En stor del av dem lyckades skriva om sina lån i rubel när kursen föll kraftigt mot utländska valutor. Men drygt 20 000 sitter kvar med sina lån i valuta.

En förklaring till att de inte fick lån i rubel från början är det ryska olagliga systemet med inofficiella och officiella löner, som arbetsgivare har.

Företagen deklarerar en lägre lön för arbetstagare, för att komma undan inbetalningar in mindre i skatt och pension. Bankerna gjorde sina kreditvärderingar enbart på den officiella lönen för att ge ett lån i rubel, men för valutalånet gjordes värderingen på den verkliga lönen, alltså oavsett om den deklarerats eller inte.

FAKTA:

Enligt Ryska centralbanken utgjorde valutalånen 3 procent av alla lån i december 2015.

Det motsvarande då 122,2 miljarder rubel.

1 dollar - c:a 78 rubel i dagens kurs

Oktober 2014 var kursen 1 dollar - 39 rubel

De som fått sina lån omskrivna i rubel har fått hårdare villkor, högre räntor och snabbare avbetalningstakt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista