Syriska flyktingar vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: Bulent Kilic/TT.
Syriska flyktingar vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Foto: BULENT KILIC

Så ska Turkiet och Tyskland samarbeta om flyktingkrisen

1:48 min

Turkiet och Tyskland presenterade i dag flera gemensamma åtgärder för att minska strömmen av flyktingar till Europa. Vid mötet i Ankara diskuterade premiärminister Davutoglu och förbundskansler Merkel den akuta krisen för tiotusentals syriska flyktingar från Aleppo.

Förstärkt samarbete mellan turkisk och tysk polis mot människosmugglare och utökade insatser från tyska hjälporganisationer. Det var ett par punkter på åtgärdslistan som Ahmet Davutoglu och Angela Merkel presenterade i dag efter sitt andra möte på kort tid.

Men det mesta kräver stöd av fler parter. På Natos försvarsministermöte i veckan vill de verka för att försvarsalliansens spaningsplan ska hjälpa till att övervaka gränsen mot EU. De vill också se en förstärkning av den europeiska gränsövervakning genom Frontex.

I utbyte mot att Turkiet stoppar människor som med smugglares hjälp tar sig den farliga vägen över havet till Grekland har EU lovat tre miljarder euro för att bekosta stödinsatser för flyktingar i Turkiet. En summa som ur turkiskt perspektiv är långt ifrån tillräcklig för de officiellt 2,5 miljoner flyktingarna i landet.

Merkel underströk vikten av att också skapa fler möjligheter för människor att på legal väg ta sig till Europa. Där uppmanas alla EU-länder att ta emot förutbestämda kvoter av människor, något som de flesta hittills har motsatt sig.

Medan Merkel möter Turkiets ledare i Ankara förvärras den humanitära katastrofen utmed landets södra gräns dit tiotusentals människor har flytt undan den syriska regimens Rysslands-understödda offensiv mot Aleppo.

– Vi är förfärade och förskräckta över det lidande som människor utsätts för genom bombangreppen inte minst från rysk sida, sa Merkel.

Hennes turkiske kollega underströk att man inte kan förvänta sig att Turkiet bara ska öppna gränsen, släppa in alla flyktingar och lösa problemet. Det som pågår är ett europeiskt och globalt problem, sa Davutoglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista