Säkerhetspolisen Säpo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säpo delar sekretessbelagd info med polisen

1:41 min

För första gången lättar nu Säpo på sekretessen och delar med sig av detaljrik information angående personer knutna till radikal extremism. 

Informationen som går till de regionala polismyndigheterna är delvis ett svar på Mona Sahlins kritik i förra veckan om att Säpo inte delar med sig av vad de vet. 

– Det är unikt såtillvida att vi för första gången delger information ner på individnivå vilka vi är intresserad av och hur vi ska jobba vidare tillsammans i framtiden, säger Stefan Lindvall, chef på Säpo sektion Väst.

Det är med start i Västra Götalands-regionen som Säpo nu ska möter de regionala polismyndigheterna i hela landet och delar med sig av detaljrik information kring enskilda individer med kopplingar till radikal extremism. Information som tidigare stannat hos Säpo.

– Vi delar med oss av hur det ser ut i ett regionalt perspektiv när det gäller resenärer på plats i konfliktområdet, återvändare och även andra aktörer som vi vill veta mer om, säger Stefan Lindvall. 

Mötena mellan Säpo och polismyndigheterna är delvis ett svar på Mona Sahlins kritik förra veckan om att utbytet av information mellan olika myndigheter är för dåligt.

Resande till Syrien startade redan 2012. Idag finns enligt Säpos uppskattningar 126 personer i konfliktområdet, 120 personer har återvänt till Sverige och 40 är döda. Stefan Lindvall är självkritisk.

– Det kan göra skillnad såtillvida att vi nu vet vilka individer det är. Vi och polisen kan titta i våra databaser och bygga samman det och då borde informationsunderlaget bli mer exakt än att vi kan göra det på var sitt håll.

Varför har ni inte gjort det här tidigare?

– Det är en bra fråga. Det borde vi ha gjort. Jag tror Mona Sahlins projekt är en bidragande orsak till detta, säger Stefan Lindvall chef på Säpo sektion Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista