Stockholmsbörsen går ned. Grafik: Johan Hallnäs. Foto: Fredrik Sandberg.
Foto: Fredrik Sandberg.

Börsen rasar över fyra procent

17 min

Stockholmsbörsen föll kraftigt, präglad av den oro som svepte över världens börser i dag. Förnyad oro över tillväxtutsikterna i världsekonomin har blossat upp igen.

Vid stängning hade OMXS-index rasat 4,3 procent. De ledande Europabörserna föll också kraftigt. På den nordiska marknaden backade Köpenhamns C20-index mest, 5,4 procent, det största raset i indexets historia. Även på Oslobörsen föll index över fyra procent.

De viktigaste indexen på Wall Street i USA hade efter några timmars handel gått ned över 2 procent.

Nedgången i Stockholm var bred, samtliga storbolagsaktier landade på minus med konjunkturkänsliga verkstadsbolag i front.

Allra sämst gick Assa Abloy som efter sin kvartalsrapport rasade med 9,8 procent sedan ledningen aviserat sämre utsikter på tillväxtmarknaderna.

Flera verkstadsbolag dök ordentligt, bland dem stålföretaget SSAB som tappade 7,2 procent.

Fingerprint Cards åkete som vanligt jojo på börsen men på måndagen hängde den med de övriga storbolagen ned i källaren. Aktien backade 7,2 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista