Förskolebarn på promenad.
1 av 2
Ettåringar i Tyskland har laglig rätt till förskoleplats, men föräldrar litar inte på kvaliteten. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT.
Nils Schmidt, närings- och finansminister i den tyska delstaten Baden-Württemberg.
2 av 2
Nils Schmidt, närings- och finansminister i den tyska delstaten Baden-Württemberg. Foto: Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Svensk barnomsorg ska få ut tyska kvinnor i arbetslivet

1:37 min

Tyskland har halkat efter i utvecklingen av barn- och familjepolitik. Delstaten Baden-Württembergs närings- och finansminister Nils Schmid som har varit på Sverigebesök. Han har inspireras av den svenska modellen för barnomsorg och hoppas att med hjälp av den, på sikt, kunna locka fler kvinnor ut i arbetslivet hemma i Tyskland.

– Vi vill informera oss över möjligheten att förena familjeliv och arbete. Sverige är sedan många år en förebild, och jag tror att vi i Tyskland kan ha en del att lära av den svenska modellen, säger Nils Schmid, närings- och finansminister från delstat Baden-Württemberg som är på Sverigebesök.

Under sitt besök i Sverige träffar han bland andra arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, flera arbetsgivare och fackföreningsrepresentanter. Han hoppas att få lära sig hur den svenska arbetsmarknaden och barnomsorgen fungerar.

Tyskland har halkat efter i utvecklingen av barn och familjepolitik, säger ministern. Man har istället under flera decennier utvecklat industrin och blivit en framgångsrik industristat. Men nu behövs också kvinnornas insatser för den fortsatt utvecklingen.

– Det är viktigt att vi ger kvinnor samma chans till ett förvärvsarbete som männen har i dag. Det har de svenska företagen infört sedan årtionden.

I Tyskland har man bland annat försökt att få ut fler kvinnor ut i arbetslivet genom att ge alla ettåringar laglig rätt till en förskoleplats.

Men kvaliteten på många förskolor är dålig, säger ministern. Bland annat på grund av olämpliga lokaler och outbildad personal.

Närings- och finansminister Nils Schmid, från Baden-Württemberg, delar nu utmaningen med flera andra delstater i Tyskland om att bygga upp förtroendet för de förskolor som tidigare har haft stora brister. Så att föräldrar, framförallt kvinnor, vågar lämna ifrån sig sina barn till en förskola för att börja yrkesarbeta efter exempelvis en föräldraledighet.

Ministern hoppas nu att Sverigebesöket ska ge en del tips på hur Tyskland kan lösa en del av sina utmaningar med att få fler kvinnor att börja yrkesarbeta och göra yrkeskarriär.

– Vi har nu en hel generation av kvinnor som aldrig tidigare varit så välutbildade som de är i dag. De vill vi nu ge en möjlighet att få yrkesarbeta och ge dem möjlighet att göra karriär. För att lyckas med det så tror jag att vi har ett och annat att lära av Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista