Foto: Muhammed Muheisen/TT.
Foto: Muhammed Muheisen

FN: "Utrotning" av fångar i Syrien

13 min

Fångar som hålls av den syriska regimen dör i "en massiv omfattning", som gränsar till "utrotning" av civilbefolkningen, hävdar en FN-utredning. Jihadistgrupperna al-Nusra och IS har också begått omfattande krigsbrott.

– Nästan varje fånge som överlever tiden i förvar har lidit av ofattbara övergrepp, säger Paulo Sérgio Pinheiro, ordförande för den oberoende FN-grupp som utreder eventuella krigsbrott i Syrien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tiotusentals människor hålls fängslade av den syriska regimen, och ytterligare tusentals människor har försvunnit efter att de gripits, konstaterar utredningen, som bygger på intervjuer med 621 överlevare och ögonvittnen.

"De många morden och dödsfallen som beskrivits i rapportern har inträffat under en längre tid och på flera platser, med betydande logistiskt stöd från statliga resurser... Det finns rimliga skäl att tro att det förfarande som beskrivits gränsar till utrotning och ett brott mot mänskligheten", konstaterar utredningen enligt Reuters.

FN-utredarna har också funnit att det är styrkt att två extremistgrupper, al-Nusra och IS, utfört massavrättningar och torterat fångar. I fråga om IS handlar det inte bara om krigsbrott utan även om brott mot mänskligheten.

FN-utredningen efterlyser riktade sanktioner mot de skyldiga, eftersom det även finns anledning att tro att högt uppsatta statstjänstemän haft kunskap om dödandet och om massgravar.

Man vill även att Syrien ska ställas till svars i den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista