Angela Merkel under pressträffen i Turkiet. Foto: Adem Altan/TT.
Angela Merkel under pressträffen i Turkiet. Foto: ADEM ALTAN

Kommentar: Pressad Merkel på besök i Turkiet

8:21 min

Turkiet och Tyskland presenterade i dag flera gemensamma åtgärder för att minska strömmen av flyktingar till Europa. För Angela Merkel är det mycket på spel i diskussionerna med Turkiet, förklarar vår Tysklandskorrespondent Daniela Marquardt.

Lyckades Merkel få med sig något konkret från dagens möte med den turkiske premiärministern?

– Det är väl en definitionsfråga om hon fick med sig någonting. Det lät på henne och hennes turkiske kollega som att de kommit överens om en lång rad saker, men här i Tyskland betonar många kommentatorer att avståndet mellan ord och handling fortfarande är väldigt stort. Viktiga punkter för Tyskland har inte infriats, exempelvis att man vill att Turkiet ska införa visumkrav och begränsa möjligheter till inresa för människor som sedan vill vidare till Tyskland, säger Daniela Marquardt, Sveriges Radios korrespondent i Berlin.

– Det är också tydligt att de flesta åtgärder man talar om kräver medverkan från flera länder och även EU samt Nato. Det är också en av åtgärderna som Turkiet och Tyskland vill verka för – att Nato ska bidra med övervakning av gränsen till Grekland. Men det här är något som till att börja med måste diskuteras på försvarsministermötet senare i veckan.

Varför vill Merkel att Turkiet ska gå med på detta, vad har hon i kikaren?

– Hon är ju hårt pressad att se till att minska strömmen av människor som flyr till Tyskland och tanken är att locka Turkiet att stoppa människor att ta sig därifrån. Turkiet ska då få ekonomisk hjälp, tre miljarder euro har man lovat från EU:s sida. Samtidigt inser ju Merkel att man måste hjälpa Turkiet och då pratar hon om att man ska ta emot flyktingkvoter i EU istället och skapa legala vägar, men det förutsätter ju ett samarbete inom EU och det är ju där skon klämmer.

– Vi har ju sett hela hösten hur svårt det är att få med de andra EU-länderna på att ta emot förutbestämda kvoter även när det handlat om ett begränsat antal, 160 000 människor som fördelat på de 28 EU-länderna inte hade varit någon större börda.

Hur pressad är Merkel i nuläget att minska flyktingströmmen till Tyskland?

– Hon är väldigt pressad och hon blir bara mer och mer pressad. Trycket ökar på henne dag för dag. Vi har ju sett nu hur opinionen svängt rejält. För ett år sedan tycktes Merkel orubblig i sin popularitet – nu blir hon ifrågasatt av en allt större opinion, men även av sina egna partikamrat och koalitionskamrater. Nu måste hon snart visa på resultat.

– Hon måste kunna visa att antalet flyktingar till Tyskland minskar rejält. Det är därför hon nu har ett väldigt tätt samarbete med Turkiet. De har träffats flera gånger på kort tid och hon betecknar Turkiet som nyckelpartner i det här sammanhanget.

– Om en dryg månad är det val i tre av Tysklands delstater och där kommer vi att se kvittot på den här opinionssvängningen. Högerpopulistiska Alternativet för Tyskland förväntas få ganska stora framgångar. Det är ett dramatiskt skifte av det politiska landskapet i Tyskland som pågår just nu.

Då kan man säga att hon nästan är i händerna på Turkiets ledare?

– Det är en väldigt komplicerad relation och det är också det många här i Tyskland som kritiserar den här strategin för, att Erdogan kan utöva någon slags utpressning på Merkel. Samtidigt är det ju inte något ensidigt beroende. Turkiet är ju också beroende av samarbete i den här frågan och Merkel försöker med olika morötter att locka Turkiet att gå med på det här, man talar bland annat om visumlättnader för turkar.

– Samtidigt får Merkel mycket kritik för samarbetet med Turkiet. Tyskland har ju en stor del av befolkningen som har turkiska rötter som är väldigt kritiska mot den turkiska regeringen, inte minst nu i och med konflikten med kurderna och den upptrappade konflikten i sydöstra Turkiet.

Känner du att flyktingfrågan skulle kunna bli Merkels fall?

– Ja, det skulle den absolut kunna bli. Det kommer inte hända de närmaste veckorna, men de närmaste veckorna kommer vi ändå att se stora förändringar i Tyskland som steg för steg kommer att kunna bli hennes fall.

– Men vi har sett att Merkel är en väldigt komplicerad person och ledare. Hon har ju ridit ut svåra kriser tidigare, så det ska bli spännande att se vad hon har i bakfickan. De närmaste veckorna kommer vara avgörande, det är jag övertygad om, säger Daniela Marquardt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista