En jemenitisk pojke tittar på rök som stiger upp efter flygattacker.
Foto: MOHAMMED HUWAIS/TT.

Colombianer strider i Jemen

Exklusiva uppgifter till Ekot
1:53 min

Hundratals colombianska legosoldater ska befinna sig i krigets Jemen. De har enligt Ekots källor anlitats av Förenade Arabemiraten för att strida på den saudiledda koalitionens sida - tre ska ha dött i går.

General Jaime Ruiz i Bogotá berättar hur rekryteringen av colombianerna går till:

– Det är två amerikanska företag som rekryterat colombianska militärer på uppdrag av Förenade Arabemiraten. Många valde att avsluta sin tjänst här i Colombia eftersom de fick bättre villkor där borta, berättar den pensionerade generalen Jaime Ruiz som i dag leder den colombianska militärens intresseorganisation ACORE.

– Förenade Arabemiraten erbjuder minst fyra gånger så mycket i lön, boende, gratis sjukvård och utbildning. Det lockar de colombianska soldaterna, säger Jaime Ruiz.

Förenade Arabemiraten har rekryterat minst 2 000 colombianska soldater till sin nationella armé de senaste åren.

Runt 500 av dem strider nu i Jemen, som en del av de saudi-ledda styrkorna som försöker trycka tillbaka de shiitiska houthi-rebellerna som tagit över stora delar landet. Houthirebellerna tros få ekonomiskt och militärt stöd från Iran.

Förenade Arabemiraten har inte velat bekräfta att man använder sig av colombianska legosoldater, men Ekots källor i Jemen bekräftar att tre colombianska soldater dödades i går.

Den pensionerade generalen Jaime Ruiz ser inget problem med att colombianer allt oftare rekryteras som legosoldater. Förenade Arabemiraten och andra gulfstater har liten befolkning men mycket pengar, så de kommer nog fortsätta rekrytera colombianska soldater som har stor erfarenhet av inbördeskrig, säger Jaime Ruiz.

Lotten Collin
lotten.collin@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".