En skylt där det står HQ Bank.
Senare i år väntas ytterligare en rättegång där bankens aktieägare kräver skadestånd. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Rättegången om HQ bank inleds i dag

2:34 min

Brottsrättegången om HQ Bank som kraschade 2010 inleds i dag. Fem personer med viktiga roller i bankkoncernen står åtalade för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt svindleri. De misstänks ha försökt dölja bankens stora förluster på handel med värdepapper under finanskrisen.

– Enligt min uppfattning finns det en föreställning inom folksjälen att höjdare och näringslivstoppar alltid kommer undan. Här är då ett åtal som visar på att det råder likhet inför lagen, säger Gunilla Sandblom är tillförordnad chef för Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

Det är ovanligt att styrelsemedlemmar, revisorer och chefer på banker åtalas för grova brott när bankerna gör dåliga affärer. Därför sticker rättegången om HQ Bank ut. Mats Qviberg som var styrelseordförande i HQ-koncernen är det tyngsta namnet bland de fem åtalade.

Rättegången som inleds i dag gäller grovt bokföringsbrott och grovt svindleri och kan ge högst sex års fängelse.

Senare i år väntas ytterligare en rättegång där bankens aktieägare kräver skadestånd på fem miljarder kronor för det de förlorade i bankkraschen. Advokat Christer Sandberg företräder aktieägarna.

– Trots att varenda svensk bank hade stora problem visade HQ upp en kaxig attityd och att man inte hade några som helst problem. I efterhand har man konstaterat att man helt enkelt har misslett marknaden och att man har använt sig av egna påhittade värden för att värdera den tradingportfölj som hade problemen.

En så kallad tradingportfölj innehåller värdepapper, i det här fallet värdepapper med hög risk som snabbt tappade sitt värde när marknaden gick åt fel håll för investerarna. HQ Bank förlorade i slutändan 1,2 miljarder kronor på dessa värdepapper.

Åtalet mot Mats Qviberg och de övriga gäller inte om de tog för stora risker utan om de ska ha försökt dölja förlusterna av affärerna för kunder, aktieägare och myndigheter.

Qvibergs advokat Hans Strandberg tror att åklagaren kommer få det svårt att bevisa att någon på HQ bank fuskat med bokföringen.

– Det menar vi att han inte kommer att göra. Det kommer att uppträda ett antal experter i rättegången som kommer att berätta att det här är tillämpat på ett korrekt sätt och då faller hela åtalet.

– Sedan när det gäller Mats Qviberg tillkommer andra omständigheter i nästa steg. Hans inriktning är definitivt inte på värderingsfrågor och tradingportföljer i banken. Det finns otroligt många duktiga människor anställda som hanterar det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista