Swedbanks vd får gå

1:55 min

Swedbanks vd Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan, han får närmare 20 miljoner i fallskärm. "Jag blev överraskad" skriver han själv i ett pressmeddelande.

Styrelsens ordförande Anders Sundström säger att det handlar om att banken måste öka tempot - och att de uppmärksammade fastighetsaffärerna spelat en mindre roll.

Fastighetsaffärer som två toppdirektörer i Michael Wolfs absoluta närhet ägnade sig åt - är alltså inte skälet till att Michael Wolf sparkas, enligt styrelseordföranden Anders Sundström.

Men de omfattande fastighetsaffärerna som två direktörerna haft som en bisyssla, vid sidan av jobbet på banken, har lett till hård kritik mot Michael Wolf. Enligt Dagens Industri har de två också gjort affärer med kunder till Swedbank och därmed hamnat i en intressekonflikt. En av de två direktörerna fick nyligen sluta, den andre sitter kvar.

Men också styrelsens ordförande har fått kritik för att det varit möjligt att ägna sig åt den här sidoverksamheten. Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på organisationen Aktiespararna anser att det är Anders Sundström som i första hand bör gå.

Swedbanks VD Mickael Wolf har hela tiden sagt att hans medarbetare följt bankens regler, men att det däremot var olämpligt att ägna sig åt fastighetsaffärerna.

Nu får han ett avgångsvederlag på nästan 20 miljoner kronor, efter att ha varit bankens VD sedan 2009. Han tog då över en bank i kris. Albin Rännar anser att Mickael Wolf i huvudsak gjort ett bra jobb.

"Jag blev överraskad över styrelsens beslut, men har samtidigt största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken", säger Michael Wolf enligt ett skriftligt uttalande som bankens pressavdelning har distribuerat.

I uttalandet tackar han medarbetarna och säger också att han har haft sju givande år på banken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista