Bild på demokraternas presidentaspiranter Bernie Sanders och Hillary Clinton.
Bernie Sanders leder stort mot Hillary Clinton i New Hampshire Foto: TT/Andrew Harnik/Chris Carlson

Sanders favorit mot Clinton i New Hampshire

2:20 min

I New Hampshire är det i dag dags för den andra stora kraftmätningen i de amerikanska primärvalen. Vinnare i delstaten väntas bli demokraten Bernie Sanders och republikanen Donald Trump.

Bernie Sanders har en jätteledning med 61 mot 35 procent över Hillary Clinton på den demokratiska sidan, och Donald Trump ligger långt före sina republikanska konkurrenter, med 31 procent mot tvåan Marco Rubios 17 procent.

För tvåorna i båda partier handlar det mesta nu om att krympa avståndet, men knappast om att kunna vinna, även om opinionsmätningarna många gånger tidigare visat sig felaktiga.

Den Ted Cruz som ju faktiskt slog den ständigt segertippade Donald Trump i Iowa för en dryg vecka sedan tros dock inte ha stora chanser alls det långt i från lika religiösa New Hampshire, men han har ändå tillsammans med övriga slagit dagsrekord i de små intima väljarmöten som är typiska för denna delstats primärvalskampanjer.

Både kandidater och väljare hade en snöstorm att kämpa mot under dan före dan, men ändå ringlade köerna långa. Bland annat på det universitet i Manchester, där Hillary Clinton skulle tala.

Judie Matthews hade tagit ledigt från jobbet för att som hon sa, ge Clinton en sista chans att vinna hennes röst.

Judie höll på Hillary Clinton fram till för bara några dagar sedan, men nu lockar plötsligt Bernie Sanders löften om offentligt finansierad sjukvård för alla mer.

Judie är alltså osäker in i det sista, och hon tror inte hon är ensam om det

I dag måste Judie bestämma sig, och hon tar primärvalet på stort allvar, både för egen del, och för sin delstat.

För även om New Hampshire bara är andra anhalten på en flera månader lång primärvalssäsong, så finns det flera kandidater som kan komma att hoppa av om det går så dåligt här att valvinden mojnar och kampanjkassorna börjar sina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista