För första gången på månader rullade varulastbilar över den indisk-nepalska gränsen vid Birgunj på fredagen.
För första gången på månader rullade varulastbilar över den indisk-nepalska gränsen vid Birgunj på fredagen. Foto: MANISH POUDEL / TT

Nepal får förnödenheter igen efter blockaden

Först nu kan återuppbyggnaden börja
1:22 min

Efter fem månaders blockad av vägen upp till Nepals huvudstad Kathmandu rullar nu åter lastbilarna med den livsnödvändiga bensinen, gasen och medicinerna.

Den politiska konflikten har inte bara kostat det fattiga landet mycket pengar utan även drygt 50 människor som dött i de oroligheter som följt i blockadens spår.

Först nu kan återuppbyggnaden efter vårens svåra jordbävningen börja.

Låglandsbefolkningen i Nepal motsatte sig landets nya konstitution som de ansåg gav dom för lite inflytande i parlamentet. Dessutom ansåg man att gränserna av landets 7 nya delstater var feldragna. Därför inleddes i september en blockad av alla vägar in i landet från Indien. Befolkningen i låglandet härstammar från Indien och därför gav Nepals mäktige granne stöd till befolkningens protester.

Nepal är helt beroende av de importerade varorna från Indien och ganska snabbt blev det stor brist på bensin, gas för matlagning och mediciner.

Nepals regering var mycket nära en lösning i slutet av januari, men låglandsbefolkningen var ändå inte nöjda med det tillägg till grundlagen som röstades igenom som ger utrymme för med inflytande i parlamentet från den södra regionen.

Men allt fler även i låglandsregionen ansåg att blockaden spelat ut sin roll då så mycket varor ändå smugglades in i landet. I fredags fick flera affärsmän på båda sidor av gränsen nog och brände ner de tält och annat som blockerat vägen.

Och nu har även den koalition av fyra lokala partier som orkestrerat blockaden sagt att den är över. Men ledaren för koalitionen säger att de kommer fortsätta sin protest, men på andra sätt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".