Tre av de gripna var inblandade i en aktion i city den 30 januari under demonstrationen mot flyktingar.
Tre av de gripna var inblandade i en aktion i city den 30 januari under demonstrationen mot flyktingar. Foto: Alexander Gagliano/Sveriges Radio.

Polisen: De gripna tillhör den högerextrema sfären

1:56 min

De 14 personerna som greps utanför ett flyktingboende i Nynäshamn i går kväll har kopplingar till den högerextrema sfären. Det säger polisen till Ekot. 

Daniel Poohl är vd på den antirasistiska stiftelsen Expo. 

– Den högerextrema miljön är en internationell miljö och i Sverige finns det en slags brygga till Polen. Den består av människor med en bakgrund eller en anknytning till Polen och som delar högerextrema ideal med varandra, säger han. 

Det var i går kväll som polisen grep 14 personer i olika bilar i närheten av ett flyktingboende i Nynäshamn. På en plats kontrollerade polisen flera bilar och hittade då tillhyggen som järnrör och yxor. Polisen var förberedd, bland annat hade det lagts ut en uppmaning om en aktion på en Facebook-sida där personer också uttryckt högerextrema åsikter.

De gripna har gett olika förklaringar till varför de befann sig på platsen men är misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De är alla polska medborgare, vissa är boende här andra är på tillfälligt besök.

– De är polska medborgare och de tillhör väl den högerextrema sfären. Tre stycken av de gripna var inblandade i en aktion i city den 30 januari under demonstrationen mot flyktingar. De greps där i samband med en misshandel uppe på Hamngatan, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl vid polisområde Stockholm Syd till Ekot. 

Men att polska högerextremister agerar i Sverige är alltså inget unikt, enligt Daniel Poohl. 

– Tittar man tillbaka under de senaste åren så är det inget unikt att personer med högerextrema ideal från olika delar av Europa möts, träffas och åker över gränserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista