Sten Heckscher ska utreda Karolinska
Sten Heckscher ska utreda Karolinska Foto: TT

Sten Heckscher ska utreda Karolinska

1:33 min

I dag presenterar Karolinska Institutet den jurist som ska granska det så kallade Macchiarini-ärendet.

Det finns många frågetecken kring kirurgen Paolo Macchiarini, som 2010 anställdes på både Karolinska Sjukhuset och institutet.

Han har utretts internt efter misstankar om forskningsfusk – och det pågår en brottsutredning mot honom, som gäller misstankar om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, i samband med operationer.

Många anser att Macchiarini-affären riskerar att skada trovärdigheten för svensk forskning.

Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, har fått uppdraget att reda ut affären och KI:s roll.

Heckscher säger själv att nervositeten kring ärendet kan komma att försvåra utredningen.

– Jag tror att vissa uppgifter kan bli svåra att få fram, jag tror att det finns en viss nervositet i miljön kring det här förloppet, säger Sten Heckscher.

Heckscher har själv valt två personer som ska medverka i granskningen av KI:s hantering av Macchiarini-ärendet: Författaren Ingrid Carlberg och professor Carl Gahmberg.

Det är ännu oklart exakt vad som ska utredas, men fokus kommer att ligga på vad som skett vid kirurgens operationer – och att bistå åklagarens brottsutredning.

Sten Heckschers arbete börjar omedelbart, säger Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse.

– Vi är rätt överens om att detta ska gå så fort som möjligt, men tiden får inte gå ut över kvaliteten, säger Leijonborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista