I dag inleds rättegången mot finansmannen Mats Qviberg och tre andra banktoppar för härvan kring kraschade HQ Bank.
I dag inleds rättegången mot finansmannen Mats Qviberg och tre andra banktoppar för härvan kring kraschade HQ Bank. Foto: Maja Suslin/TT

Nu börjar rättegången i HQ-härvan

Claes Aronsson: Alla i HQ-härvan nekar till brott
3:01 min

I dag ställs de inför rätta i en av de mer uppseendeväckande bankskandalerna. Efter miljardkraschen 2010 börjar nu rättegången mot de förre detta direktörerna i HQ Bank och moderbolaget HQ.

I spetsen står finansmannen Mats Qviberg vars framgångsrika karriär nu kan sluta bakom lås och bom.

Han var ordförande i ägarbolaget HQ och lär försöka peka på att han satt en bit bort och inte hade fingrarna i syltburken.

"Min familj och jag känner lättnad över att snart kunna lägga denna epok bakom oss", skriver Mats Qviberg på Twitter inför rättegångsstarten. Han tänker själv rapportera om rättegången via den sociala nätverkssajten.

Qviberg och tre andra toppar i banken står åtalade för grovt svindleri — ett brott som kan ge mellan sex månader och upp till sex års fängelse. Även revisorn åtalas för medhjälp till grovt svindleri — att han skrivit på en ren revisionsberättelse trots att han enligt åklagaren känt till de allvarliga bristerna.

Flera av dem står också åtalade för grovt bokföringsbrott. Åklagaren vill också belägga dem med näringsförbud.

Enligt åtalet ska de uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha spridit vilseledande uppgifter till allmänhet och företagets aktieägare om bankens ekonomiska ställning.

Åklagarens påstådda felaktigheter handlar om värderingen av finansiella instrument på bankens handlaravdelning — en värdering som strider mot redovisningsreglerna.

Rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas hålla på fram till maj.

Fakta: FI drog in tillståndet

Under våren 2010 framkommer att HQ Bank har problem, nedskrivningar på flera hundratals miljoner kronor görs i tradingverksamheten.

Den 28 augusti 2010 återkallar Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI har tradingverksamheten tagit så stora risker att bankens överlevnad riskerats.

Den 30 augusti försätts HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt.

Bara några dagar senare kommer beskedet att Carnegie tar över HQ Bank. Samma dag inleder Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om grovt bokföringsbrott och svindleri i banken.

Januari 2015 åtalas Mats Qviberg plus tre andra högt uppsatta direktörer i HQ, samt revisorn.

Drygt fem år senare inleds alltså rättegången i Stockholms tingsrätt på tisdag 9 februari.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".