Helena Dal, verksamhetsansvarig på Statens Medieråd.
Helena Dal, verksamhetsansvarig på Statens Medieråd. Foto: Helena Nordenberg

De arbetar för ett tryggare internet för barn och unga

"Jag får kommentarer om hur ful jag är"
1:59 min

I dag uppmärksammas Safer Internet Day i hundratals länder, som samarbetar för att göra nätet till en säkrare och tryggare plats för framför allt barn och unga. I Sverige satsar Statens medieråd på att upplysa föräldrar om barns digitala tillvaro, bland annat genom en ny informationsfilm.

45 sekunder av ditt barns digitala vardag - så heter filmen som Statens medieråd lanserar i dag med anledning av Safer internet day. Filmen är en del av ett kunskapspaket som myndigheten tagit fram, med tips, råd och verktyg som ska hjälpa föräldrar att bli bättre på att kommunicera med sina barn.

Helena Dal är verksamhetsansvarig på Statens medieråd:

- Jag tror väldigt mycket på den där frågan: hur har du haft det på nätet i dag? Den har jag testat själv på min dotter och det funkade alldeles utmärkt.

Vad ledde det till?

- Jag kände mig lite konstlad men hon svarade så himla naturligt, hon berättade precis hur det hade varit på nätet.

Myndigheten har också gjort en undersökning, den största i sitt slag hittills i Sverige, om barns medieanvändning. Den visar att 65 procent av föräldrarna till barn mellan 13 och 16 år oroar sig för att deras barn ska bli utsatta för hot eller mobbning på nätet.

- Vi såg också att barn och unga själva säger att föräldrar sällan eller aldrig pratar om nätanvändningen hos de själva. Och det var nästan hälften av dem som svarade det, i den här gruppen 13-16 år. Där såg vi att det fanns ett glapp, att där fanns någonting att fylla, säger Helena Dal.

Men det går att nå fram till varandra. I likhet med Helena Dal och hennes tolvåriga dotter kan det börja med den enkla frågan om hur det har varit på nätet i dag.

- Så nu ställer jag den frågan varje dag, för att se om hon kanske dag sju ska säga att "nu känns det väldigt fånigt, mamma". Men hon svarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".