Arbetet vid olycksplatsen fortsätter under natten. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
1 av 2
Arbetet vid olycksplatsen fortsätter under natten. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Ekot på plats vid tågolyckan: En makaber bild

2:46 min

Tio människor omkom och omkring 100 skadades när två tåg kolliderade i södra Tyskland i morse. Vår korrespondent som befinner sig vid olycksplatsen vittnar om en brutal scen.

– Det är en helt makaber bild framför mig, säger Daniela Marquardt.

– 50 meter bort står resterna av de två tågen som rände in i varandra. Det ena liksom borrade sig in i det andra tåget. Det är fullständigt uppfläkt och förvridet.

Det var strax före klockan sju i morse som två lokaltåg frontalkrockade i närheten av Rosenheim i delstaten Bayern i södra Tyskland. Tio människor har bekräftats omkomna och omkring 100 skadade. I skrivande stund saknas fortfarande en person.

Vad som orsakade den fruktansvärda olyckan är fortfarande oklart. Tidigare i dag hittades två av tågets tre svarta lådor och förhoppningen är att dessa kan ge svar.

När Tysklands transportminister Alexander Dobrindt höll presskonferens tidigare i dag underströk han att tankarna först och främst går till alla offer och deras anhöriga. Han berättade även vad som hittills framkommit om olyckan, förklarar Daniela Marquardt.

– Tågen höll förmodligen maxhastighet och sikten var skymd så de kan inte ha se varandra förrän de allra sista sekunderna.

Utöver kaoset som kraschen efterlämnat sig är själva platsen i sig svårarbetad för räddningspersonal och utredare. På ena sidan rälsen flyter en flod fram och på andra sidan finns en kulle, vilket gör det svårt att komma fram.

– Man har använt sig av bergsräddare som firats ner från helikoptrar för att kunna ta sig in i tågen. Man har också transporterat bort människor på båtar via vattnet, säger Daniela Marquardt.

Arbetet vid olycksplatsen fortsätter under natten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista