Anders Sundström. Foto: Rebecka Uhlin/TT.
Anders Sundström. Foto: Rebecka Uhlin/TT. Foto: Rebecka Uhlin / SvD / TT

Aktiespararna: Sundström sitter löst

1:48 min

Swedbanks vd Michael Wolf sparkas med omedelbar verkan. Men detta räcker inte. Det menar Aktiespararna som anser att styrelseordförande Anders Sundström borde gå.

– Det är väl Sundström som sitter lös och så gör han här ett bondeoffer, sparkar Wolf och hoppas att det ska stilla vargarnas blodtörst ett tag i alla fall, säger Albin Rännar som är intresseorganisationens chef för marknadsbevakning.

Det var i morse som beskedet kom att Swedbanks vd Michael Wolf får gå med omedelbar verkan. Enligt styrelseordförande Anders Sundström handlar det om att banken behöver en ny vd för att kunna ”öka tempot”.

– Vi har kommit till den slutsatsen i styrelsen att vi vill öka tempot i omvandlingen och vi tror att det är bäst att göra det genom att ge ny vd chansen att genomföra detta, sa Sundström i en telefonkonferens strax före lunch.

I samma mening riktade han sig till alla investerare och underströk att man inte tänker ändra strategi utan att det handlar just om en förändring av tempot. Mycket tydligare än så blev det inte.

Den nu sparkade vd:n Michael Wolf har varit i blåsväder sedan Dagens industri avslöjade att två direktörer i hans närhet ägnat sig åt omfattande fastighetsaffärer – vid sidan av jobbet på banken.

Det handlade om en risk för intressekonflikt. Men att det skulle vara skälet till bytet av vd tonade styrelseordförande Anders Sundström ner.

– Han hade kunnat stoppa de här affärerna om han velat, men det är inte det som är mitt huvudargument till förändringen.

Men det har kommit andra synpunkter under dagen. Bankanalytikern Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas säger till TT att marknaden hade ett väldigt stort förtroende för Michael Wolf.

Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, en av Swedbanks storägarna, är också positiv till Wolf.

– Vi kan väl bara som ägare konstatera att den resa som har varit under Michael Wolf har tagit banken till en väldigt stark bank med avseende på låg risk och intjänandeförmåga.

På organisationen Aktiespararna anser alltså Albin Rännar att det är styrelseordföranden själv som borde gå - eftersom inte heller han inte satt stopp för toppdirektörernas bisyssla med fastighetsaffärer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista