Foto: Andreas Hillergren/TT, P4 Malmöhus.
Foto: Andreas Hillergren/TT, P4 Malmöhus.

Taxichaufför åtalas för människosmuggling

Advokat: Det finns inget klart rättsläge just nu
2:20 min

Idag väcktes åtal mot en taxichaufför som misstänks för människosmuggling efter att ha kört syriska flyktingar från Österrike till Sverige.

– Han berättar att han arbetar som taxichaufför i Wien och att han har blivit ombedd av en person att transportera de här fyra utlänningarna till Tyskland. Där fick han nya instruktioner om att de skulle transporteras vidare till Sverige, säger Johan Larsson som är åklagare i Malmö.

På den svenska sidan av Öresundsbron slutade den långa färden när taxin stoppades av svensk polis vid en stickprovskontroll. Det var den 16 januari i år som den här ovanliga taxiresan tog slut. De fyra syrierna som inte hade något tillstånd att komma in till Sverige sökte asyl och den österrikiske taxichauffören greps, misstänkt för människosmuggling.

Mannen som nu sitter häktad i väntan på rättegång erkände först att han gjort sig skyldig till brott men har sedan sagt att han körde de fyra personerna av humanitära skäl.

Men det hindrar inte från att han kan dömas, anser Johan Larsson. Sedan Sverige gick med i Schengen är det inte lagligt att hjälpa en asylsökande till en gräns inom Schengen, menar han. En annan fråga är om och hur mycket han har fått betalt. Skulle det visa sig att han gjort en vinst kan brottet betraktas som grövre, men även om han bara tagit betalt för vad resan faktiskt kostade kan han bli dömd, enligt Johan Larsson.

– Om man genomför en transport som taxichaufför finns det normalt sett ett vinstsyfte. Men det finns inget klart rättsläge just nu gällandet det.

Men enligt mannens advokat Jan-Åke Fäldt anser han att inte gjort sig skyldig till brott eftersom han inte visste att syrierna inte hade tillstånd att komma till Sverige.

– Han har i förhör sagt att han gjorde det av medmänsklighet eftersom han uppfattade att personerna flytt från Syrien. Men han har aldrig ifrågasatt att de hade rätt att åka till Sverige.

• Har han gjort någon vinst?

– Tvärtom, han har inte fått särskilt mycket pengar för att köra. Dessutom har han vid vissa tillfällen betalat för mat för de två barnen i bilen.

Om mannen döms riskerar han omkring 3 månaders fängelse. Rättsläget är alltså oklart och polisen har sedan id-kontrollerna infördes vid den dansk-svenska gränsen efterfrågat att misstänkt människosmuggling ska prövas rättsligt. Ett antal taxichaufförer är misstänkta för människosmuggling från Danmark till Sverige men ingen av dem är åtalade ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".