Migrationsverkets logga. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Chef på Migrationsverket driver privat flyktingbolag

1:04 min

En enhetschef på Migrationsverket driver ett bolag som förmedlar hem till ensamkommande barn samtidigt som hon arbetar med att anvisa flyktingbarn till olika kommuner, rapporterar Aftonbladet. Nu ska Migrationsverket utreda ärendet.

– Hon har anmält en bisyssla och den här bisysslan är också godkänd av hennes chef. Chefen som godkände det här har nu bedömt att det var ett felaktigt beslut som han har gjort, säger Veronica Lindstrand Kant, chef för region Stockholm på Migrationsverket.

Sett utifrån så verkar det ju märkligt att en som har en sådan uppgift på Migrationsverket samtidigt förmedlar tjänster inom detta område som egen företagare. Borde det någonsin ha blivit godkänt?

– Nej, men det enda jag kan säga där är att chefen som godkänt det här har bedömt att det var ett felaktigt beslut.

Enhetschefen har följt regelverket i och med att hon anmält sin bisyssla, sitt företag. Men ärendet är inte slut med att enhetschefens överordnade erkänt att han gjort fel. Allt ska nu utredas av Migrationsverket internt.

– Det vi gör nu på Migrationsverket det är att vi låter vår tillsynsenhet titta på ärendet för att se hur det har hanterats. De får utreda ärendet och frågan är då om bisysslan är förenlig med uppdraget som enhetschef och hur ärendet som helhet har hanterats utav oss.

Är hon kvar under tiden?

– Ja, hon är kvar under tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista