Ännu en journalist kidnappad i Mexiko

Lotten Collin rapporterar
1:24 min

I Mexiko har ytterligare en journalist kidnappats av beväpnade män i delstaten Veracruz, en av landets farligaste regioner. Minst 15 journalister har dödats i Veracruz de senaste åren.

– Vi vet inte var Anabel Flores Salazar är någonstans. Hennes familj säger att beväpnade män kom till deras hem utanför staden Orizaba och tvingade in henne i en bil, sa Jorge Morales, som leder Veracruz skyddskommission för journalister, en grupp som arbetar med att uppmärksamma situationen för lokala reportrar.

Veracruz är en av Mexikos farligaste delstater för journalister. De senaste åren har minst 15 journalister dödats, och många har helt slutat arbeta med brottsjournalistik efter att de tagit emot dödshot.

Skyddskommissionen för journalister har krävt att delstatens guvernör Javier Duarte gör mer för att stoppa morden, men han har svarat med att anklaga journalisterna för samröre med knarkkarteller som verkar i området. Guvernör Duarte ska också ha hotat journalister som granskat hur han styr delstaten.

Våldet i Veracruz drabbar inte bara journalister. För en månad sen försvann fem ungdomar spårlöst efter att de gripits av lokal polis. Deras föräldrar har sedan dess krävt svar på vad som hänt.

I går meddelade inrikesministeriet att man hittat kvarlevor från två av ungdomarna på en gård i Veracruz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".