En person som åker långfärdsskridskor.
Isvana och rätt utrustning hjälper inte om man hamnar i en vak. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Flera skridskoåkare har drunknat - varning för svag is

Sedan årsskiftet har nio personer drunknat i Sverige sedan de hamnat i vattnet efter att ha givit sig ut på svaga isar. Senast i måndags kväll omkom två män i 70-års åldern sedan de under en skridskotur gått genom isen på sjön Loren väster om Tranås. 

Svenska livräddningssällskapet varnar alla för att ge sig ut på de mycket osäkra isarna.

– Jag flög i går från Göteborg till Stockholm och såg isarna från ovan. Det är mycket öppet vatten på sjöarna ochde isar som finns ser mycket riskabla ut. Det smälter mycket snabbt i det varma väder vi har nu, säger Anders Wernesten som ansvarar för tillbudsstatistiken på Svenska livräddningssällskapet.

Antalet drunknade personer vid isolyckor varierar stort mellan åren. 2014 omkom 16 personer i landet genomdrunkning mot fem 2015.

Men 2016 har alltså fått en dyster start. Hittills har nio personer i landet drunknat och tillbud där långfärdsskrinnare, fiskare och andra gått igenom isen men klarat sig upp igen rapporteras dagligen, enligt Livräddningssällskapet.

De två skridskoåkare som miste livet i sjön Loren öster om Tranås på måndagskvällen uppges ha haft god isvana och rätt utrustning men gemensamt för dem och för i stort sett samtliga drunknade vid isolyckor är att de är äldre män.

– Ja, och det är ju så att vår fysiska förmåga går ner med stigande ålder och det påverkar förmågan att ta sig upp ur till exempel en isvak, säger Anders Wernesten.

Menar du att det inte hjälper med isvana och rätt utrustning?

– Nej, det gör det inte för det är kallt i vattnet. Det krävs väldigt mycket och man blir stressad när man hamnar i en vak.

Rådet för resten av vintern?

– I nuläget - stanna på land och det gäller hela södra Sverige och stora delar av Mellansverige också, säger Andres Wernesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".