Interiör från Stockholmsbörsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT.

Färre bolag vill till Stockholmsbörsen

1:48 min

Förra året bjöd på stigande börser och i Stockholm var det rekord för antalet nya bolag på börsen. Men 2016 har hittills bjudit på börsoro. Och det visar sig i ett kraftigt minskat intresse bland bolagen för att komma till börsen.

– Ja, det är en sämre start än förra året när det gäller antalet bolag, det är det absolut. Med den här skakiga marknaden är det inte konstigt, säger Adam Kostyál, noteringschef på börsen.

2015 slogs alla tidigare rekord när det gällde nya bolag på börsen i Stockholm. Under hela året noterades 73 nya bolag på Stockholmsbörsen. Tillsammans tog de in nästan 42 miljarder kronor.

Året innan, 2014, noterades 58 nya bolag på börsen. Det innebar en ökning med 25 procent på ett år.

Nu är marknaden skakig, inte minst på grund av osäkerheten kring Kinas ekonomi och oljepriset.

Det är inte bara i Stockholm som man kan se en nedgång. I New York är skillnaden ännu mer markant.

– I New York har vi haft en rekordsvag början på året. Vi har inte haft en enda notering under hela januari, säger Adam Kostyál.

I Stockholm står det inte helt stilla, nyligen hade XBrane Biopharma sin första handelsdag på First North som är börsens lista för tillväxtbolag. Enligt spekulationerna kan flera stora företag vara på väg mot börsen. Ett sådant är AP-fondsägda fastighetsbolaget Norrporten.

Mest uppmärksamhet har uppgifterna om att musikströmningstjänsten Spotify skulle vara på väg mot börsen skapat. Men det är långtifrån säkert att Spotify noteras i Stockholm, om och när det väl är dags. New York är minst lika troligt, kanske med en parallellnotering i Stockholm.
Adam Kostyál på Stockholmsbörsen säger att stora bolag är på väg.

– Ja, det ser lovande ut om man letar efter stora bolag. Och vi hoppas på att det ska kunna ta sig till börsen, säger Adam Kostyál.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista