Demokraternas aspirant att bli presidentkandidat Bernie Sanders och Republikanen Donald Trump.
Demokraternas aspirant att bli presidentkandidat Bernie Sanders och Republikanen Donald Trump. Foto: Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Trump och Sanders vinnare i valet

2:06 min

Det blev stor seger för affärsmannen Donald Trump för republikanerna och senator Bernie Sanders vann övertygande för demokraterna i primärvalet i delstaten New Hampshire i USA i natt.

Direktrapport: Senaste nytt från New Hampshire

Grafik: Så blev resultatet Kalender: Vägen till valet

Bernie Sanders, senator från Vermont, vann med 20 procentenheter över den förra utrikesministern Hillary Clinton på den demokratiska sidan i New Hampshire.

Den demokratiske socialisten Sanders har lockat allt fler med sitt budskap om ekonomisk jämlikhet och mot kapitalets makt över politiken. Inte minst de unga samlas kring honom och har går nu stärkt vidare, och kommer samla in mer pengar och fortsätta sin kampanj längre än de flesta bedömare räknat med.

Siffrorna var ungefär 59 procent för Sanders och 39 procent för Clinton, som gratulerade Sanders till segern och redan var på väg till nästa delstat i kampanjen.

– Vi ska kämpa för varenda röst i varenda delstat sa Clinton, som var beredd på nedslaget i New Hampshire men det går många rykten om att hon ska byta ut folk i sin stab.

På den republikanska sidan vann, som väntat, affärsmannen Donald Trump, på cirka 34 procent.

– Jag ska bli den bästa jobbpresident som Gud någonsin skapat, sa Donald Trump, som var framgångsrik bland alla väljargrupper, inte minst bland vita medelklassamerikaner.

Kampen om vem av de andra som kommer ha störst chanser att utmana Trump om republikanernas nominering hårdnar.

John Kasich, guvernör från Ohio seglade upp på andra plats i New Hampshire medan Ted Cruz, Jeb Bush och Marco Rubio samtliga fick runt 10-11 procent.

Marco Rubio lyckades inte hålla farten från framgången i förra veckan i Iowa. Samtliga stannar troligen kvar i kampen ett tag till.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista