Den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma vid en socialistisk kongress i Kapstaden. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix
Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix

Jacob Zuma svänger och betalar tillbaka

Presidenten medger att han gjort fel
1:34 min

Sydafrikas president Jacob Zuma medger nu att han gjorde fel som inte betalat för delar av en mycket kontroversiell fastighetsrenovering på mångmiljonbelopp. För oppositionen kan de ge vind i seglen, medan andra ser det som en taktisk manöver av presidenten inför lokalvalen i sommar.

Den skandalomsusade renoveringen av Jacob Zumas privata bostadskomplex Nkandla i KwaZulu-Natal har följt presidenten under flera år.

Renoveringen, som kostat de sydafrikanska skattebetalarna omkring 23 miljoner dollar, alltså runt 200 miljoner kronor, har bland inkluderat en swimmingpool, hönsfarm, boskapsbyggnader, flera helikopterplattor och andra åtgärder som inte direkt är kopplade till en uppgradering av fastigheten.

Landets public prosecutor, ungefär justitieombudsman, sa för snart två år sedan att presidenten måste betala tillbaka en del av pengar som gått till renoveringen, vilket Zuma hittills konsekvent vägrat göra.

Nu säger han dock att han är beredd att göra det och hans advokat medger till och med att det var fel av presidenten att strunta i att betala tillbaka pengarna. För en del kom det här beskedet oväntat, medan andra menar att det här är strategiska åtgärder för att mildra den stundtals hårda kritiken mot honom, inte minst inför lokalvalen i sommar.

I går hölls förhandlingar i konstitutionsdomstolen om presidenten bröt mot grundlagen när han vägrade betala tillbaka pengarna. Zumas advokat sa då att presidenten kommer att betala tillbaka pengarna inom 90 dagar.

Utanför domstolen demonstrerade massor med anhängare till oppositionspartierna EFF, Economic Freedom Fighters, och DA, Democratic Alliance. Domstolen kommer först i ett senare skede avge sitt beslut, men för oppositionen står det klart: om domstolen kommer fram till att Jacob Zuma bröt mot lagen så kommer den kräva att presidenten avsätts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".